Припрема се препорука за несавесна поступања у породилиштима

Део препорука ће се односити на посебну процедуру у случају жена код којих се врши процедура индукције побачаја

119
Фото: Getty images

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је данас да припрема препоруку и иницијативу која се односи на проблем несавесног поступања у породилиштима, али и иницијативу која се односи на Закон о хитној помоћи.


Она је, гостујући на РТС, рекла да мора да постоји континуирана едукација лекара, да постоје јасне процедуре и протоколи и да пратња не треба да породиље штити од система, већ да им буде подршка.

„Не треба да дозволимо стигму, већ да искоренимо оно што је лоше, а лоша је комуникација са женом у породилишту и у том смислу она осећа да јој се крше људска права, и поготово са мањинским групама. Ромкиње су суочене са апсолутно неприхватљивим говором”, казала је Јанковићева.

Према њеним речима, нико нема право да нам вређа људско достојанство, а до тога, како каже, долази када нисте довољно едуковани у том погледу.

„Та едукација не мора да оптерети иначе већ оптерећене лекаре. То може бити кроз јачање тимова, у току радног времена”, рекла је повереница.

Јанковићева је навела и да ће се део препорука односити на посебну процедуру у случају жена код којих се врши процедура индукције побачаја.

„Један број притужби који нам је стигао се управо односио на то, да је то један положај недостојан људског бића. У тим тренуцима када се ви суочавате са смрћу свог детета немате адекватну подршку, а таквих смо имали неколико пријава прошле године. Углавном су оне анонимне, и даље жене нису спремне, поготово у малим местима, да то пријаве”, рекла је она, јавља Тањуг.

Јанковићева је, коментаришући одлуку о укидању промета српске валуте на Косову и Метохији, казала да је крајње време да међународна заједница реагује, да кажу да Срби живе живот недостојан Европе и човека у 21. веку и да се предузму конкретне мере како Срби на КиМ не би били у неравноправном положају са осталим грађанима света.

Она је додала и да је о овој теми разговарала и са колегама из других држава, али, како каже, очекивала би и више разумевања и емпатије јер све што се данас дешава са нашом цивилизацијом је укалупљивање и заузимање страна, чак и када су у питању жртве.

Говорећи о ослобађајућој пресуди у случају убиства новинара Славка Ћурувије, Јанковићева је нагласила да саосећа са породицом Ћурувије и да пружа пуну подршку свим новинарима и новинаркама, јер свако ради посао најбоље што може.

„Ако после четврт века и враћања поступка првостепеном, другостепеном суду добијете ослобађајућу пресуду, морате да кажете да је то пораз и правосуђа и здравог мозга. Ова порука правосуђа подигла је све на ноге јер ова ситуација је дубокоузнемиравајућа и зато што чујете да је одавно израђена и сада је дошла на светлост дана”, рекла је Јанковићева.

Говорећи о случају Милоша Биковића и то што су му продуценти серије „Бели лотос” отказали ангажман, али и најави глумца да ће износ који ће му ХБО исплатити усмерити у хуманитарне сврхе, повереница је казала да је „уметност огледало друштва, што не важи само за наше, већ за све на глобалном нивоу”.

„Не изненађује ме више ништа, бринем се шта ће бити са нашом цивилизацијом, видимо на делу још један апсурд”, рекла је Јанковићева.

Она је нагласила да је невероватно да се Милош Биковић оптужује да је кршио норме међународног права и подржавао геноцид и да је због тога изгубио улогу.

„Поносна сам на наше глумце што и у нашим друштвеним процесима добро разумеју стање и спремни су да изађу и буду на страни здравог разума”, закључила је повереница.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here