Припрема се законска забрана продаје електронских цигарета малолетницима

Истраживање показало да готово 83,3 одсто деце тврди да „до електронских цигарета долазе лако“

Фото: Getty images

Министарство унутрашње и спољне трговине објавило је да почиње рад на изради измена Закона о заштити потрошача.


Како се наводи на њиховом сајту, измене ће се тицати дела који се односи на забрану продаје електронских цигарета и других производа са или без никотина малолетницима.

Истраживање које је Удружење Родитељ спровело широм Србије у периоду од 5. до 20. септембра прошле године показало је да је највећи број испитаника сагласан да су електронске цигарете лако доступне малолетницима, да могу да их набаве у локалним маркетима и киосцима и то без провере старости купца.

Готово 83,3 одсто деце тврди, како се наводи на сајту Удружења, да „до електронских цигарета долазе лако“ и да их „приликом куповине не питају колико имају година“.

„Само 16,7 одсто каже да се ови производи не продају малолетним лицима. Већина родитеља је казало да зна да малолетници лако могу да купе ове производе (70 одсто), док преосталих 30 одсто њих нема сазнање о томе“, истиче се у тексту.

Истраживање је показало и да чак 78 одсто родитеља тврди да њихова деца не користи електронске цигарете. Са друге стране, када су питани да ли пријатељи од њихове деце „вејпују“, 46 одсто родитеља је то потврдило.

Анкета је показала и да највећи број тинејџера који конзумирају “vape”, то купује после школе, а значајно мањи проценат одговора гласи “на одмору” и “викендом, у слободно време”. Више од 81,3 одсто испитаника анкете зна шта је вејп, док 18,8 одсто њих је чуло, али не зна шта је. Већи део испитаника, њих 62,5 одсто се изјаснило да не користи електронске цигарете, док су 37,5 одсто конзументи истих.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here