Sutra isplata po 60 evra za nezaposlene, uskoro i za vakcinisane penzionere

1022
Foto: RTV

Država će sutra, 14. juna, isplatiti pomoć od po 60 evra za sve nezaposlene, koji su zaključno sa 15. aprilom bili prijavljeni na Nacionalnoj službi za zapošljavanje.


Ta pomoć se realizuje u okviru trećeg paketa mera pomoći za građane i privredu. Za razliku od prethodna dva paketa, ovaj paket je po prvi put uključio i pomoć za nezaposlene.

Na birou je, inače, oko 600.000 ljudi, a među njima je veliki broj mladih. Pre nego što je država najavila pomoć za nezaposlene bilo ih je nešto manje – oko 540.000.

Inače, na posao najduže čekaju ljudi koji se bave proizvodnjom odeće i obuće. Godinama na posao u proseku čekaju i pomoćnici konfekcionara, zatim daktilografi i šivači tekstila. Interesantno je i da na birou po nekoliko godina u proseku čekaju knjigovođe i računovođe za čiji posao je neophodna srednja stručna sprema i edukacija od dve godine kako bi se položio stručni ispit.

Do sada je u okviru trećeg paketa državne pomoći isplaćeno tri puta po pola minimalca za privredu, prvih 30 evra za punoletne građane, kao i 100 evra za sve građane na KiM i 200 evra za nezaposlene građane na KiM.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je i da će vakcinisani građani uskoro dobiti „državnu nagradu“ od 3.000 dinara. Najpre će u sredu, 16. juna, biti isplaćeno po 3.000 dinara svim penzionerima koji su do 31. maja primili makar jednu dozu vakcine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here