Гас у Европи пао испод 1.250 долара за хиљаду кубика

У Европи је овај енергент забележио рекордну цену 7. марта

183
Фото: gasprom.com

Цена гаса у Европи пала је у понедељак (14.03.) на отварању трговања испод 1.250 долара за 1.000 кубних метара, објављено је на лондонској „ICE“ берзи.


На ТТФ берзи у Холандији, априлске испоруке гаса уговаране су по цени од 1.245 долара за хиљаду кубика, односно за 110,25 евра за MWh по тренутном курсу евра према долару, преноси Тас с. Цена гаса је у односу на затварање берзе у петак пала за више од 15,5 посто.

У Европи је овај енергент забележио рекордну цену 7. марта, када је скочио за 79 одсто на готово 3.900 долара. Из Гаспрома су данас саопштили да настављају са испорукама руског гаса у Европу преко украјинске територије у уобичајеном режиму.

– Гаспромове транзитне испоруке руског гаса преко украјинске територије одвијају се нормално, у складу са захтевима европских потрошача, 109,5 милиона кубних метара на дан 14. марта – рекао је новинарима портпарол руског гасног холдинга Сергеј Купријанов.

Та количина једнака је испорукама по дугорочним резервацијама за транзит гаса преко Украјине (око 109,5 милиона кубних метара дневно), наводи Тас с, уз напомену да је у недељу тражено 109,6 милиона кубних метара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here