Koji uslovi za ulazak u „morske zemlje“ trenutno važe

Ako planirate da putujete, evo koji uslovi trenutno važe za ulazak u države

389

Letnja sezona ulazi u punu brzinu, a kako su se pravila za ulazak u „morske zemlje“ menjala svaki čas, možda nije loše podsetiti šta vam je trenutno potrebno da uđete u Tursku, Grčku, Egipat, Španiju, Bugarsku i druge zemlje.


Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova može se naći spisak uslova za ulazak državljana Srbije u sve zemlje, mi smo izdvojili one u koje najviše idemo na letovanje.

ALBANIJA

Državljani Srbije mogu ući u Albaniju bez posebnih uslova. Nije potreban PCR test, niti se izriče mera karantina.

BOSNA I HERCEGOVINA

Državljani Srbije mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju. Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

BUGARSKA

Državljani Srbije mogu da uđu u Bugarsku sa jednim od sledećih dokumenata: dokument o potpuno završenoj vakcinaciji protiv COVID-19; negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigen test, ne stariji od 48 sati (računajući od datuma testiranja upisanog u dokument). Državljani Srbije koji su preležali COVID-19, osim sa gore navedenim dokumentima, mogu ući i sa dokumentom koji pokazuje pozitivan rezultat PCR testiranja ili brzog antigen testa u periodu od 15. do 180. dana (računajući od datuma testiranja upisanog u dokument).

GRČKA

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form (PLF). Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana. Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom.

EGIPAT

Za lica koja su revakcinisana nije neophodan PCR test, već je potrebno posedovati sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom. Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom.

ITALIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Italiju u turističke svrhe (nalazi se na listi E), ali je ulazak iz Srbije u Italiju dozvoljen u određenim slučajevima: poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje, hitan povratak u svoje mesto stanovanja/boravišta, kao i osobama koje su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljanima Italije/EU/Šengen zone ili sa licima koja imaju zakonito prebivalište (boravište na duži period) u Italiji. Prilikom ulaska neophodno je da se da na uvid: negativni PCR ili antigenski test urađen do 72 sati pre ulaska u Italiju i “Passenger Locator Form”. Za lica koja ulaze u Italiju, na napred navedeni način, na snazi je mera obavezne kućne samoizolacije u trajanju od 10 dana, po čijem završetku je obavezno ponoviti PCR ili antigenski test.

KIPAR

Za lica koja nisu su vakcinisana, potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Lica koja imaju regulisan boravak na Kipru mogu se ukrcati na let bez negativnog testa, ali su dužni da se testiraju odmah po dolasku na Kipar, a da vreme do dobijanja rezultata provedu u samoizolaciji. Putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju nisu u obavezi da se testiraju. Priznaju se vakcine Pfizer-Biotech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sputnik i Sinofarm. Jedino ograničenje za vakcinisane sa Johnson & Johnson mora da prođe minimum 14 dana od primanja druge doze. Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 48-24 sata pre leta.

SLOVENIJA

Državljani Republike Srbije mogu ući u Sloveniju bez određivanja karantina i posedovanja testova, međutim, najavljeno je da se od 15. jula pravila menjaju. Prema odluci slovenačke vlade, za ulazak u tu zemlju bez karantina važiće evropska digitalna potvrda o vakcinaciji ili digitalna potvrda trećih država, a osnovni kriterijum za ulazak je dokaz da je osoba prebolela koronu, da je vakcinisana ili da ima negativan rezultat testa, prenele su agencije.

TUNIS

Za Tunis, negativan PCR test nije više potreban putnicima koji su primili dve doze vakcine (potvrda sa QR kodom) i onima koji su preležali COVID 19 (koji su bili zaraženi virusom najmanje 6 nedelja pre ukrcavanja), pod uslovom da pokažu lekarsko uverenje izdato od strane nadležnih organa. Ostali putnici, stariji od 12 godina, obavezno moraju imati negativan PCR test (sa QR Kodom), koji nije stariji od 72 sata u trenutku ukrcavanja. Takođe, svi putnici moraju obavezno popuniti formular za ulazak u Tunis.

TURSKA

U Tursku se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test. U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodna je elektronska registracija tokom koje se dodeljuje takozvani HES KOD.

HRVATSKA

 

Za Hrvatsku vam treba negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test na SARS-CoV-2 (ne stariji od 48 sata) ili potvrda o vakcinaciji koja nije starija od 210 dana, a od poslednje doze je prošlo 14 dana (priznaju se potvrde za vakcine: Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Gamaleja (Sputnjik V), Sinofarm (dve doze) i Janssen/Johnson&Johnson (jedna doza)), ili potvrda o preležanom virusu Covid-19 i primljenoj vakcini pre manje od 210 dana, ili pozitivni PCR ili brzi antigenski test, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa Covid-19, pri čemu je taj test napravljen unazad 210 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili potvrda o preboljenoj bolesti Covid-19, izdane od strane doktora. izuzetak su deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja.

CRNA GORA

U Crnu Goru možemo bez posedovanja testa na koronavirus i bez dokaza o vakcinaciji.

ŠPANIJA

Od 28. Juna državljani Srbije koji imaju direktan let za Španiju mogu ući u Španiju samo sa QR kodom, koji mogu dobiti na linku www.spth.gob.es. Više nije potrebno imati PCR ili antigen test, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom virusu. Posebna napomena je da minimalna suma novca za kraće putovanje u Španiju iznosi 855 evra po osobi, dok je za duža putovanja minimalni dnevni iznos 95 evra po osobi (važi i za decu).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here