Na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara samo VIP gosti

91
Foto: Ilustracija

TOKIO: Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju 23. jula po lokalnom vremenu u Japanu počela u 20 sati, a po srednjoevropskom vremenu u 13 sati.


Ovogodišnje igre drugačije su od svih dosadašnjih u istoriji i dešavaju se u vreme dok se svet još uvek bori sa pandemijom COVID-19 koja je odnela živote više od četiri miliona ljudi, a zaraženo je više od 192 miliona.

Nakon odgađanja od godinu dana zbog pandemije u Japan je došlo više od 11.300 sportista iz 207 nacija.

Na Olimpijskom stadionu u Tokiju sa kapacitetom od 68.000 na ceremoniji otvaranja nalazi se manje od 1.000 ljudi. Otprilike 15 svetskih lidera prisustvuje ceremoniji.

Organizatori su pre dve nedelje odlučili da publici u potpunosti zabrane prisustvovanje događanjima nakon što je u Tokiju proglašeno novo vanredno stanje kao odgovor na sve više slučajeva korona virusa. Već su najavili da većini međunarodnih posetilaca neće biti dozvoljeno da prisustvuju takmičenjima.

Većina zemalja takođe će poslati samo deo svojih sportista u Tokio na svečanost zbog opreza. Od 23. jula više od 100 osoba akreditovanih za Olimpijske igre, uključujući neke sportiste, do sada je imalo pozitivne testove na korona virus.

Jedna od retkih tema koja je udahnula uzbuđenje igrama bila je rasprava o tome ko će na svečanostima upaliti olimpijsku baklju.

Rasprava je trajala do 23. jula u satima pre paljenja baklji nakon što je meč prvog kola japanske teniske zvezde Naomi Osake na olimpijskom teniskom turniru pomaknut za jedan dan na 25. juli.

Organizatori su rekli da je promena izvršena na zahtev Tokio 2020, što je potaklo nagađanja da će Osaka biti uključena u ceremoniju otvaranja.

Naomi Osaka, 23-godišnjakinja, rođena u Osaki, ali je odrasla u Sjedinjenim Državama, jedna je od najistaknutijih japanskih sportskih zvezda i najvećih nada za osvajanje medalje.

Kada su Igre odgođene u martu 2020. godine, organizatori su rekli da bi olimpijski plamen „mogao postati svetlo na kraju tunela“. Dok se pandemija COVID-19 još uvijek širi svetom, ovom metaforom želeli su reći da se tunelom još uvek prolazi, ali ceremonija otvaranja u petak (23.07.) nudi tračak svetla i nade.

– Mislim da će to biti trenutak radosti i olakšanja pri ulasku na stadion, trenutak radosti posebno za sportiste, jer znam koliko čeznu za tim trenutkom – rekao je predsednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach, pre otvaranja Olimpijade.

– Onda konačno mogu biti tamo, uživati u trenutku pod veoma specifičnim okolnostima –  rekao je Bach.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here