Немачка шаље Украјини тенкове – Зеленски сменио многе званичнике

Данас је 336. дан рата у Украјини

Фото: Pexels

Док руске снаге настављају офанзиву у неколико праваца на истоку и југу Украјине, из Берлина поручују да ће послати тенкове Украјини и да ће дати зелено светло да и остале државе могу да испоруче Леопарде.


Британски држављани погинули у Украјини током хуманитарне евакуације

Британски држављани Крис Пари и Ендрју Багшо убијени су током акције хуманитарне евакуације у источној Украјини, саопштила је у данас Паријева породица, недељама након што су пријављени као нестали.

„Са великом тугом морамо да објавимо да је наш вољени Криси убијен заједно са својим колегом Ендрјуом Багшоом током извођења акције хуманитарне евакуацију из Соледара, на истоку Украјине“, саопштила је његова породица у изјави коју је објавио британски Форин офис, преноси Ројтерс.

Зеленски наставио смене у Украјини

Председник Украјине Владимир Зеленски разрешио је данас шефове три региона и делова Херсонске и Запорошке области које контролише Кијев, објављено је на званичном сајту шефа државе.

У окупираном граду виђени „камиони са сандуцима за руске војнике“

Украјински новинар поделио је видео на којем се очигледно види камион празних ковчега припремљених за руске мобилизоване војнике.

Денис Казанскји је објавио снимак из окупираног града у украјинској области Луганск.

Кијев: Немачки тенкови снажна подршка Украјини

Шеф администрације украјинског председника Андриј Јермак саопштио је данас да је испорука немачких тенкова неопходна за обнављање граница нације и описао намеру Немачке као снажану подршку Украјини.

„Неколико стотина тенкова за наше тенковске посаде – најбоље тенковске посаде на свету. Ово ће постати права песница демократије против аутократије из мочваре“, написао је Јермак на Телеграму убрзо након што је немачки недељник „Шпигел“ објавио да ће Берлин одобрити слање тенкова „Леопард 2“ Украјини.

САД: Г7 наставља да помаже украјинском енергетском сектору

Група Г7 и остали партнери обећали су данас да ће наставити да дају помоћ украјинском енергетском сектору, укључујући и испоруку опреме и друге хуманитарне помоћи током зиме, саопштено је из Стејт департмента након састанка министара групе Г7, шефа америчке дипломатије Ентонија Блинкена и његовог јапанског колеге Јошимасе Хајашија.

Зашто Зеленски очајнички жели немачке тенкове

Моћни немачки тенкови „Леопард 2“ постали су највећа жеља украјинског председника Владимира Зеленског, која, како се чини, неће бити ускоро остварена. Наиме, да би се то догодило неопходно је да Берлин, као ексклузивни дистрибутер овог оружја које може да промени ток рата то и одобри – што Немачка успешно избегава већ недељама уназад. Због тога се поставља питање да ли су ови тенкови заиста толико моћни и да ли би могли да нанесу Русији фаталне губитке?

САД финализирају планове за слање тенкова Абрамс

Бајденова администрација финализира планове за слање америчких тенкова Абрамс у Украјину и могла би ову одлуку да објави већ ове недеље, према тројици званичника Сједињених Држава упознатих с разматрањима, пише ЦНН.

Тајминг око стварне испоруке тенкова још увек је нејасан и обично је потребно неколико месеци да се војници оспособе за ефикасну употребу тенкова, рекли су званичници.

Шолц одлучио: Немачка шаље тенкове Украјини

Немачки канцелар Олаф Шолц одлучио је да пошаље тенкове Леопард 2 Украјини и дозволи и другим земљама попут Пољске да то учине, јавља немачки Шпигел.

Гроси: Нема војне опреме у украјинским нуклеарним електранама

Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изјавио је данас у Европском парламенту да је инспекцијама утврђено да у украјинским нуклеарним електранама није пронађена војна опрема.

Гроси је ово изјавио дан након што је руска обавештајна агенција оптужила Украјину да крије западна оружја у нуклеаркама широм земље, што је прво демантовао високи украјински званичник, пренео је Ројтерс.

Зеленски: Украјина нема намеру да нападне Белорусију

Украјина нема намеру да нападне Белорусију, рекао је данас украјински председник Владимир Зеленски, коментаришући изјаву белоруског председника Александра Лукашенка да је Кијев понудио Минску да потпише пакт о ненападању.

Немачка одобрила слање тенкова Леопард 2 Украјини

Немачка ће Пољској одобрити слање тенкова Леопард 2 Украјини, јавља Блоомберг позивајући се на добро упућене изворе. Очекује се да ће немачки лидери Пољској сутра дати одобрење за слање тенкова Леопард 2 Украјини. Ради се, подсетимо, о модерним тенковима немачке производње, за чији је реизвоз потребно одобрење Немачке.

Медведев: Русија има довољно оружја

Русија има довољно оружја, а нова војна опрема је на путу, рекао је данас Дмитриј Медведев, блиски савезник руског предсједника Владимира Путина, бивши председник Русије и актуелни заменик председника руског Безбедносног већа.

Медведев је данас на састанку с званичницима руске војне индустрије, рекао како „непријатељи Русије периодно тврде да нам недостаје овога или онога“.

„Морам да их разочарам, имамо довољно свега“, рекао је да су „испоруке хиљада комада новог оружја и војне опреме у току. „Успоставили смо добар ритам испорука од почетка године, сад га морамо одржати“, додао је.

САД најавиле испоруку Абрамс тенкова?

Како преноси Вол стрит журнал, Сједињене Државе би током ове недеље могле да најаве трансфер „значајног броја“ тенкова Абрамс у Кијев.

Путин упозорио: Цене лекова расту, а неки лекови недостају

У последње време, цене лекова су порасле и постоји недостатак једног броја лекова, упркос расту фармацеутске производње у Русији, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин.

Зеленски страхује да ће запад да га остави на цедилу

Неколико највиших украјинских званичника поднело је данас оставке, укључујући гувернере неколико украјинских региона, усред скандала о корупцији. Овај потез је означио највећи преокрет у влади председника Владимира Зеленског од почетка руске инвазије пре 11 месеци.

Иако није било знакова да је скандал око набавке укључивао злоупотребу западне војне помоћи, чинило се да отпуштања одражавају циљ Владимира Зеленског да увери савезнике Украјине — који шаљу милијарде долара војне помоћи — да ће његова влада показати нулту толеранцију према корупцији док се припрема за могућу нову офанзиву Москве.

ЕК: Украјина треба да ојача борбу против корупције

Након што је неколико високих украјинских званичника дало оставку због наводних набавки војних залиха по вишим ценама, портпаролка Европске комисије Ана Писонеро рекла је да се у оквиру процеса проширења, у којем је сада и ова земља, од Украјине очекује да ојача борбу против корупције, посебно „корупцију високих профила“, али да је „Украјина суочена са бруталном агресијом и треба да ради у више области“.

Берлин добио захтев Пољске за тенкове

Немачка је данас добила званичан захтев Пољске за поновни извоз тенкова Леопард у Украјину, саопштио је пољски министар одбране Мариуш Блашчак.

Коначна одлука о томе да ли ће Немачка послати тенкове Леопард у Украјину или ц́е дозволити другим земљама, донеће консензусом влада у Берлину, саопштио је високи званичник у министарству спољних послова Тобиас Линднер.

Лукашенко: Украјина предложила Белорусији пакт о ненападању

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је украјинска страна предложила Минску да склопе пакт о ненападању, јавља белоруска државна агенција „Белта“.

Нижу се оставке у Украјини

У Украјини је данас заменик украјинског министра одбране Вјачеслав Шаповалов поднео оставку због „медијских оптужби“ за корупцију, а смењен је заменик државног тужиоца Олексиј Симоњенко.

Претходно је оставку поднео и заменик шефа кабинета украјинског председника Кирило Тимошенко.

Руски амбасадор: Запад наоружава Естонију оружјем које може да нишани Русију
Западне земље планирају да снабдеју Естонију најсавременијим типовима конвенционалног наоружања, које је у стању да држи на нишану Санкт Петербург, изјавио је руски амбасадор у Талину Владимир Липајев каналу Соловјов-лајв.

Финска: Размишљати о НАТО-у без Шведске

Финске власти поручиле су данас да је можда време да та земља размисли о уласку у НАТО савез без суседне Шведске. Ово долази након што је Турска појачала своје негодовање око пријема Шведске, након што је тамошњи званичник запалио Куран.

Украјински званичник: 12 држава спремно је да донира 100 Леопард 2 тенкова

Неименовани украјински званичник рекао је за амерички АБЦ Неwс да је 12 земаља спремно да достави укупно 100 тенкова Леопард 2 Украјини под условом да немачка влада да одобрење за тај трансфер. Тај договор је наводно постигнут у петак на састанку држава савезница Украјине у америчкој војној бази у Рамштајну.

Заменик шефа кабинета Зеленског поднео оставку

Заменик шефа кабинета украјинског председника, Кирило Тимошенко, саопштио је данас да је поднео оставку. Он је, како је написао на Телеграм апликацији, затражио од шефа државе, да га ослободи дужности, пренео је Ројтерс.

Према изворима украјинске Правде, његово место би могао да заузме начелник Кијевске војне обласне управе Олексиј Кулеба. Оставку ће ускоро поднети начелници Сумске, Дњепропетровске, Запорожске и Херсонске војне обласне управе, пише украјински лист. Председник Украјине је у недавном обраћању најавио много „кадровских решења“ на свим нивоима власти и у снагама безбедности, преносе РИА Новости.

Украјина је објавила нове процене руских губитака

Прво обраћање Герасимова: Нова руска војна реформа одговор на ширење НАТО
Нова руска војна реформа одговор је на могућност ширења НАТО и „колективном Западу“ на коришћење Украјине у хибридном рату против Русије, рекао је новоименовани начелник генералштаба руске војске Валериј Герасимов у првом јавном обраћању.

Путин је средином јануара одобрио војну реформу и она се може прилагођавати тако да буде одговор на претње руској безбедности, рекао је Герасимов за портал Аргумети и Факти.

„Данас те претње укључују жељу Северноатлантског савеза да се прошири на Финску и Шведску, као и коришћење Украјине као средства за вођење хибридног рата против наше земље“, рекао је Герасимов, који је именован 11. јануара, пренео је Ројтерс.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here