Новозеланђанима рођеним 1.1.2009. и касније – доживотно забрањена куповина цигарета

Број продаваца који могу да продају дуван смањен је за 90 одсто

Фото: Pixabay

Генерацијама Новозеланђана биће забрањено да купују дуван према одредбама пакета нових закона против пушења, који је усвојен у парламенту, и који је међу најстрожима на свету.


Пакет нових закона укључује забрану продаје дувана свима који су рођени 1. јануара 2009. и касније, а непоштовање одредби доводи до казне у износу до 150.000 новозеландских долара (95.910 америчких долара). Забрана важи током целог живота особа које су генерацијски – обухваћене новим прописима.

Законом ће се такође смањити дозвољена количина никотина у дуванским производима и смањити број продаваца који могу да продају дуван за 90 одсто.

„Овај закон убрзава напредак ка будућности без дима”, навела је помоћница министра здравља др Ајеша Верал у саопштењу.

„Хиљаде људи ће живети дуже, водиће здравији живот, а здравствени систем ће имати пет милијарди долара више јер неће морати да издваја средства за лечење болести изазваних пушењем, као што су бројне врсте рака, срчани удари, мождани удари, ампутације”, додала је.

Број продаваца који имају дозволу за продају дувана биће смањен на 600 до краја 2023. са актуелних 6.000.

Нови Зеланд већ се може похвалити једном од најнижих стопа пушача међу одраслима, а пооштравање закона против пушења – део је владиних напора да земља буде „слободна од пушења и без дуванског дима” до 2025. године.

Само Бутан, који је забранио продају цигарета 2010. године, имаће строже законе против пушења.

Број одраслих Новозеланђана који пуше пао је за половину у протеклој деценији на 8 процената, а 56.000 их је престало у прошлој години. Поређења ради – 25 одсто одраслих Француза пушило је 2021. године.

АЦТ Нови Зеланд, који има десет од 120 места у парламенту, осудио је закон, наводећи да ће нове мере „убити” мале радње и усмерити људе на црно тржиште.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here