Отава прогласила ванредно стање због протеста камионџија

Градоначелник навео да је ситуација измакла контроли

Фото: Pixabay

ОТАВА – Камионџије данима протестују у Канади због обавезне вакцинације и карантина за оне који прелазе границу са САД. Премијер Џастин Трудо раније је одбацио идеју о употреби војске. 


Градоначелник канадске престонице Отаве прогласио је ванредно стање као одговор на више од недељу дана протеста камионџија због ковид ограничења и обавезне вакцинације. Џим Вотсон је рекао да је ситуација потпуно измакла контроли и да демонстраната има више од полиције. Он је рекао да протести „представљају претњу по безбедност становника“.

Данима у Канади трају протести камионџија названих „Конвој слободе“ и других људи незадовољних због ковид мера које укључују и обавезну вакцинацију и карантин за камионџије који прелазе границу са САД, док други желе да премијер Џастин Трудо буде склоњен са власти. Центар Отаве је паралисан више од недељу дана. Градоначелник Отаве је рекао да се демонстранти понашају све „безосећајније“ тако што непрестано „трубе и сирене, испаљују ватромет и протест су претворили у забаву“.

– Јасно је да смо бројчано надјачани и губимо ову битку. Ово се мора преокренути – морамо да вратимо наш град – рекао је он за канадску радио станицу ЦФРА. Градоначелник није изнео конкретне детаље о томе које мере би могао да уведе, али је полиција у недељу наговестила могућа привођења оних који желе да помогну демонстрантима.

У саопштењу градских власти се наводи да ванредно стање „осликава озбиљност ситуације и колика је претња по сигурност становника“. Неки становници Отаве противе се демонстрацијама. Притужбе се крећу од камиона који раде у празном ходу и ометања саобраћаја, преко „импровизованих дрвених конструкција у градским парковима“, до губитка прихода и страха од узнемиравања, па чак и насиља.

Полиција је у недељу саопштила да спроводи више од 60 кривичних истрага у вези са демонстрацијама због наводних кривичних дела, од ситнијих до „злочина из мржње и наношење штете имовини“. Неколико особа је ухапшено, а више возила је заплењено, додају они. Кимберли Вол, демонстранткиња који је сатима возила да би се придружила протесту у Отави, рекла је агенцији АФП да је протест организован „због наше слободе“.

– Неколико људи које познајемо, пријатеља, изгубило је посао због обавезне вакцинације – рекла је она.

Хиљаде камионџија покренуло је протесте прошле недеље у акцији названој „Конвој слободе 2022″. Крстарили су дуж Канаде, добијавши подршку многих који су стајали поред саобраћајница, а у конвоју су им се придружили и други грађани. Солидарност са канадским камионџијама показале су и њихове колеге у САД, али и неких европских земаља. Трудо је раније осудио протесте и демонстранте, називајући их „маргиналном мањином“. Али је потом рекао да влада не размишља да пошаље војску да разбије протест.

Ту идеју први је изнео шеф градске полиције Питер Слоли, рекавши да употреба војске постоји као опција. Трудо, који је са породицом склоњен на сигурну локацију после доласка великог броја демонстраната у Отаву, одбацио је такву идеју.

– Мора се бити веома, веома опрезан пре него што се упути војска у ситуацијама у којима су ангажовани Канађани. То није нешто о чему тренутно размишљамо. Нема говора о слању војске – рекао је Трудо новинарима, преноси Ројтерс.

Влада је 15. јануара донела меру која захтева од невакцинисаних канадских камионџија који прелазе границу две нације одлазак у карантин по повратку кући. Сједињене Америчке Државе (САД) су такође недавно рекле да страни возачи камиона морају показати доказ о вакцинацији да би ушли у земљу. Према званичим подацима, у Канади је до сада вакцинисано око 80 одсто становништва.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here