Talibani sprečavaju Avganistance da dođu do aerodroma, poginulo ukupno 12 ljudi

Proglašen Islamski emirat Avganistan

139
Izvor: Tanjug (Spanish Defence Ministry via AP)

KABUL: Najmanje 12 osoba poginulo je na aerodromu u Kabulu ili njegovoj okolini od nedelje kada su talibani zauzeli grad, a građani pohrlili da napuste Avganistan, saopštili su talibani.


Uzrok njihove pogibije su ili ispaljeni meci ili stampedo, rekao je predstavnik talibana i pozvao građana koji se još uvek tiskaju pred kapijama aerodroma da odu kući ako nemaju ispravna dokumenta za putovanja, prenosi Rojters.

Aerodrom u Kabulu je sad pod kontrolom oko 4.500 američkih vojnika, ali sve puteve koji vode do terminala kontrolišu talibani koji sprečavaju Avganistance da dođu do aerodroma odakle zapadne zemlje sprovode evakuaciju svojih državljana i lokalnih saradnika.

Prema navodima očevidaca, talibani su sprečili ljude da uđu u kompleks aerodroma, čak i one koji imaju neophodna dokumenta za putovanja.

Sami talibani priznali su da su pucali u vazduh kako bi rasterali okupljene ljude ispred aerodroma ali je jedan neimenovani njihov zvaničnik rekao za Rojters da „nemaju nameru da povrede nekoga“.

Talibani u Avganistanu danas obeležavaju „Dan nezavisnosti“

Talibani danas slave „Dan nezavisnosti Avganistana“, uz poruku da su pobedili „arogantnog moćnika sveta“ u vidu SAD, ali da izazovi u njihovoj vladavini već počinju da se naziru.

Današnji dan je sećanje na sporazum iz 1919. godine kojim je okončana britanska vladavina u toj centralnoazijskoj državi, prenosi agencija AP.

„Na sreću, danas slavimo godišnjicu nezavisnosti od Britanije. Istovremeno, kao rezultat našeg džihadističkog otpora, primorali smo još jednog arogantnog moćnika sveta, Sjedinjene Države, da dožive propast i povuku se sa naše svete teritorije Avganistana“, poručili su talibani.

Talibani pucali na okupljene u Asadabadu

Nekoliko osoba je poginulo danas u gradu Asadabadu kada su Talibani otvorili vatru na ljude koji su nosili nacionalnu zastavu tokom skupa povodom Dana nezavisnosti Avganistana.

Nije poznato da li su građani poginuli od hitaca ili u stampedu koji je pucnjava izazvala, rekao je jedan očevidac, prenosi Rojters.

Portparol Talibana nije bio dostupan za komentar.

Talibani su i juče otvorili vatru na demonstrante u gradu Džalalabad, koji su se okupili tražeći da se na zgradama institucija u tom gradu ponovo istaknu avganistanske zastave umesto talibanskih i tom prilikom poginule su najmanje tri osobe.

U trenutku kada talibani pozivaju ljude da se vrate na posao, većina vladinih zvaničnika i dalje se krije u svojim kućama ili pokušava da pobegne od talibana.

Ostaje otvoreno i pitanje u vezi sa deviznim rezervama Avganistana u iznosu od devet milijardi dolara, od kojih je velika većina trenutno zamrznuta u SAD.

Guverner Centralne banke zemlje je upozorio juče da je snabdevanje zemlje fizičkim dolarima „blizu nule“, zbog čega će skok inflacije povećati cene hrane, a nacionalna valuta će deprecirati.

U međuvremenu, zbog suše je izgubljeno preko 40 odsto useva u zemlji, upozorila je Meri Elen Mekgroarti, direktorka Svetskog programa za hranu u Avganistanu.

Dva ključna granična prelaza Avganistana sa Pakistanom, Torkam kod Džalalabada i Čaman kod Spin Boldaka, sada su otvorena za prekograničnu trgovinu.

„Prošle su stotine kamiona“, rekao je pakistanski ministar unutrašnjih poslova šeik Rašid Ahmed.

Međutim, trgovci se i dalje plaše nesigurnosti na putevima i konfuzije oko carina.

Talibani proglasili formiranje Islamskog emirata Avganistan

Talibani su proglasili stvaranje Islamskog emirata Avganistan, četiri dana nakon što su preuzeli Kabul od vlade koja je uživala podršku Zapada i 102 godine nakon što se Britanija odrekla svoje vlasti nad tom zemljom.

Zvanični portparol talibana Zabiulah Mudžahid objavio je stvaranje nove države – Islamski emirat Avganistan, podelivši takođe sliku na kojoj je zastava emirata kombinovana sa njenim grbom.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Deklaracija dolazi manje od nedelju dana nakon pada Kabula u ruke islamističke militantne grupe, prenosi Raša tudej.

Mudžahid je, takođe, poručio da osnivanje Islamskog emirata Avganistan dolazi 102 godine nakon što se Britanija odrekla kontrole nad zemljom.

Naime, 19. avgust se u Avganistanu slavi kao nacionalni praznik u znak sećanja na njegovu nezavisnost od kolonijalne velesile, navodi Raša tudej.

Ova militantna grupa preuzela je u nedelju kontrolu nad Kabulom pošto je svrgnuti predsednik Ašraf Gani pobegao, pronašavši utočište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U utorak, u odsustvu Ganija, prvi potpredsednik Amrulah Saleh rekao je da je trenutno u zemlji i da je, prema ustavu, sada on vršilac dužnosti predsednika.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here