Да ли ће ове зиме бити снега? Објављена SWE дугорочна прогноза

"Овакве дугорочне прогнозе ипак се не могу звати "поузданим" већ се само посматрају трендови и како би се временски обрасци могли развијати"

Највећи потенцијал за снежне падавине ће бити изнад и око алпског подручја, према вишим надморским висинама југоисточне Европе те наравно, над северозападним деловима Скандинавије. А код нас?


Метеоролошки сервис Severe Weather Europe објавио је своју прогнозу за зиму, а која ће, наводе, бити под утицајем појаве Ел Нињо.

Пишу како ће највећи потенцијал за снежне падавине бити изнад и око алпског подручја, према вишим надморским висинама југоисточне Европе те наравно, над северозападним деловима Скандинавије.

Ипак, дугорочна прогноза није поуздана

Наглашавају да чак и да су модели 100 одсто тачни, то не значи да ће такви временски услови трајати три месеца заредом. Они само сугеришу како би временски обрасци могли изгледати већину времена.

ECMWF модел се често назива најпоузданијим. Али, ниједна дугорочна прогноза не може се назвати ‘поузданом’. То је зато што гледамо само трендове и како би се временски обрасци могли развијати у великој мери током дугог временског раздобља“, поручују.

Божић без снега?

Према овом моделу се прогнозирају слабије снежне падавине у односу на просек, осим за делове средишње Европе и Скандинавије. У децембру их предвиђају само на крајњем северу континента.

Зато се у јануару очекују снежне падавине у већини земаља средишњег дела Европе. Цела Србија биће покривена снегом, а нарочито део јужно од Саве и Дунава.

У фебруару снега би могло бити у већем делу континента, осим у југозападном и јужном. Србија ће бити сува осим у источном делу.

И други, UKMO модел којега води Метеоролошка канцеларија Уједињеног Краљевства даје слична предвиђања.

Раније је Severe-Weather објавио како би зима у Европи могла бити вероватно топлија од просека са хладним раздобљима средином и крајем зиме.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here