Да ли нас и када очекује снег у нижим пределима Србије?

Временска прогноза за наредне дане

Фото: Исидора Лукић

Републички хидрометеоролошког завода (РХМЗ) у својој временској прогнози најављује за данас облачно и хладно време са кишом, а метеоролози из Weather2Umbrella прогнозирају када би могао да падне први снег у нижим крајевима Србије.


Временска прогноза РХМЗ-а наводи да ће на планинама југозападне и јужне Србије бити повремено и са снегом, а само ће на северу Војводине бити суво.

После подне очекује се слабљење падавина, а увече и током ноћи и постепени престанак.

На Колубари са притокама током данашњег дана водостаји ће бити у порасту без превазилажења граница редовне одбране од поплава.

За викенд веома хладно

Након данашњег и сутрашњег погоршања времена са кишом у нижим и снегом у вишим планинским пределима, Србију ће у четвртак захватити краткотрајна стабилизација времена, али не задуго, наводе из Weather2Umbrella.

Већ у петак очекује се ново и знатно јаче погоршање времена.

У петак се у јужном делу Јадрана очекује формирање секундарног циклона и то веома снажног.

Са севера се очекује спуштање веома израженог хладног фронта и врло хладне ваздушне масе, а све ово већ у петак донеће Србији јаче наоблачење са кишом, док се снег очекује на планинама.

Северозападни ветар биће у појачању, а максимална температура биће од 6 степени Целзијусових у Бачкој до 14 степени Целзијусових на југоистоку Србије, у Београду до 10 степени.

Први снег могућ и у нижим пределима Србије

Током викенда центар циклона са јужног Јадрана премештаће се преко централног дела Балкана даље на исток и југоисток ка области Егејског мора и све више ће јачати, тако да ће условити продор још хладније ваздушне масе са севера, уз даље појачање ветра.

У Србији се очекује облачно и веома хладно са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом.

Током дана киша ће и у нижим пределима прећи у суснежицу и снег, тако да би тренутној временској прогнози први снег могао пасти у већем делу Србије.

Најобилније падавине очекују се у јужним и централним и источним пределима Србије.

Још увек не може се прецизно одредити колико би снега пало ако га буде у нижим пределима и то све због могуће даље промене путање напоменутог циклона из јужног Јадрана и од њега све зависи, тако да ће прецизнијих информација бити у наредна два дана.

Максимална температура у суботу биће у већем делу Србије од 1 до 7 степени Целзијусових, у Београду до 4-5 степени, а на југу Србије до 10 степени Целзијусових.

Другог дана викенда биће још хладније, на северу углавном суво, јужније од Саве и Дунава са кишом, суснежицом и снегом.

Максимална температура биће тек који степен изнад нуле, док ће највиша температура бити на северу Војводине и то до 4 степена.

Током викенда у Србији ће дувати јак, на ударе и олујни северозападни ветар, па се у брдско-планинским пределима очекују вејавица и мећава.

Према крају дана и у понедељак следи смиривање времена и слабљење ветра.

Први снег ове године, очекивано, пао је на Копаонику у суботу, где је измерено девет центиметара снега.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here