Dolaze temperature za 10°C niže od prosečnih oktobarskih

U kontinentalnom delu Evrope dolazi do snažnog pada temperature, a krajem nedelje će se proširiti na Sredozemlje i Balkansko poluostrvo.

362
Foto: Canva

„Sveti Luka – sneg do kuka“, kaže se, a ovogodišnja jesen nije čekala 31. oktobar da bi pokazala da i u tom mesecu može pasti sneg. Šta više, već su se zabeleli proplanci u pojedinim zemljama jugoistočne Evrope, pa tako i Tara, Rtanj i drugi planiski vrhovi Srbije.


Meteorološki servis Severe Weather Europe (SWE) najavljuje prilično hladno vreme koje će potrajati sledećih pet do osam dana.

Nakon pogoršanja vremena sredinom prošle nedelje i obilnih padavina, usledila je kratka pauza stabilizacije. Nakon toga će doći do snažnog pada temperature u kontinentalnom delu Evrope. Predviđa se da će ona biti čak više od 10°C niža od prosečne za ovaj mesec što znači da možemo očekivati i „minuse“. Krajem nedelje će se proširiti na Sredozemlje i Balkansko poluostrvo, navodi ovaj servis.

Tek će zapadni deo našeg kontinenta i deo zapadnog Pirinejskog poluostrva imati nešto toplije vreme.

Osim toga, meteorolozi najavljuju i jak vetar, posebno buru duž jadranske obale. Takođe, predviđeno je i više snega na najvišim nadmorskim visinama na jugoistoku Evrope. Ali, prognostičari ističu da iako će temperatura biti i deset stepeni ispod normalne, to ipak nije dovoljno za veće količine snega. Ali, zato bi moglo biti više oluja i kiše na jugu kontinenta, a najviše u Grčkoj.

Kako je i za očekivati, više snežnih padavina pašće na severu Evrope, posebno u zapadnoj Norveškoj, severnom delu Švedske i Finske.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here