Најдужи викенд у години обележиће топли и суви дани који носе и једну опасност

Претходних дана грађани Србије су уживали у последњим трзајима лета, а у сличном времену ће уживати и током овог, најдужег викенда

Претходних дана грађани Србије су уживали у последњим трзајима лета, а у сличном времену ће уживати и током овог, најдужег викенда у години будући да померамо казаљке за сат времена уназад.


Интензивно поље високог ваздушног притиска са центром изнад Балканског полуострва спречава продор облака и хладне ваздушне масе до наше земље, што значи да се михољско лето у Србији наставља и у наредним данима, наводи метеоролошкиња Еуронеwс Србија Љубица Гојковић.

Под утицајем овакве синоптичке ситуације од петка до краја октобра јутра ће бити свежа и магловита, а током дана сунчано и релативно топло за ово доба године. Како ће струјања и ветар бити веома слаби, постојаће могућност да се у појединим пределима магла задржи и дуже током дана. Минимална јутарња температура биће од 4 до 12 степени, а максимална дневна углавном од 20 до 24 Целзијуса, током појединих дана локално и до 25°Ц, додаје метеоролог Ђорђе Ђурић.

Овако стабилно време за последицу може имати погоршање квалитета ваздуха, поготово у јутарњим сатима, те се осетљивим особама препоручује додатни опрез, упозорава Гојковић.

„Најдужи викенд у години“ претежно сунчан и топао

За дане викенда време ће бити претежно сунчано. У првој половини дана, у Војводини са нешто више облака, док се касније очекује потпуно разведравање у целој земљи.

И данас и сутра јутро ће бити магловито и мало свежије. Током дана ипак остаје веома топло, са температуром од 20 до 25 степени. Слично време имаћемо и у недељу, али и током следеће недеље.

Овај викенд, трајаће сат време на дуже од осталих, будући да у ноћи између суботе и недеље, 30. октобра, сат се помера један сат уназад, дакле са 3 часа на 2 часа. Тада прелазимо на зимско рачунање времена. То значи да ће сунце излазити раније, уместо у 6:40 свањиваће у 5:40, али ће и ноћ стизати сат времена раније.

Казаљке су у нашој земљи први пут померане 1983. када смо са зимског прешли на летње рачунање време. Тиме смо добили дужи дан у летњим месецима, а ова одлука је оправдана уштедом у електричној енергији. У последњих неколико година у Европи се води полемика да ли треба престати са овом праксом, јер доста људи осећа неповољне утицаје на биоритам.

У недељу будите опрезни, уколико је могуће – проведите што више времена у природи и у опуштеној атмосфери, препоручује Гојковић.

Новембарско михољско лето

Метеоролози најављују да се михољско лето наставља и у првим данима новембра. У првој половиние недеље време ће бити ведро, топло и сунчано.

Средином недеље прогнозира се пролазно наоблачење, уз блажи пад температуре, а интензивнија промена времена очекује се крајем наредне недеље, каже Гојковић. Метеоролог Марко Чубрило такође истиче да ће највероватније до 4. новембра време бити стабилно – суво и релативно топло.

Тренутни прогностички модели прогнозирају формирање ђеновског циклона, међутим расподела поља ниског и високог ваздушног притиска задржаће ове кишоносне облаке углавном на западу наше земље.

„Око 3. новембта тренутно стоји сигнал за нарушавање антициклона уз премештање хладног фронта и могућу секундарну циклогенезу над Јадраном што би нам донело конкрентије падавине и захлађење уз одлазак температура у оквире просека. После шестог 11. тренутно стоји тренд за променљиво време уз повремене падавине и температуре око просека“, пише Чубрило.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here