Gajdobrani organizovali Etno izložbu

U organizaciji Udruženja za očuvanje starih običaja „Tradicija“ iz Gajdobre

385
Foto: Etno izložba u Gajdobri (Izvor: Nedeljne novine)

GAJDOBRA: U petak (16.07.) u organizaciji Udruženja za očuvanje starih običaja „Tradicija“ iz Gajdobre, održana je deseta po redu, Etno izložba starih predmeta koji su se nekada koristili u svakodnevnoj upotrebi u krajevima odakle potiče većina Gajdobrana: Istočna Hercegovina i Bosna.


Samo udruženje osnovano je 2011. godine a trenutno broji tridesetak članova. Izložba je održana u sklopu Petrovdanskih svečanosti u letnjoj bašti Mesne zajednice. Kišno vreme sprečilo je sve zainteresovane da uživaju u postavci, ali kiša nije smetala organizatorima da sve dobro odrade i lepo se druže.

Udruženje je za ovo vreme prikupilo preko dve stotine starih predmeta, neki stariji i preko sto godina, a sve to zahvaljujući meštanima sela koji su neke od stvari koje su doneli u kolonizaciji iz starog kraja, poklonili udruženju.

Sa svoje strane „Tradicija“ uredno vodi katalog svih stvari u koji se upisuje njihovo poreklo kao i podatak o bivšem vlasniku. Udruženje je dobilo na korišćenje jednu prostoriju u okviru Doma kulture koja je vremenom postala pretesna za uredno izlaganje svih eksponata i to predstavlja jednu od najvećih teškoća u radu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here