Презентација са панел дискусијом „Дан Николе Тесле“

Културни центар Бачка Паланка

157
Извор: Недељне новине

Удружење проналазача Војводине и Културни центар Бачка Паланка организовали су презентацију са панел дискусијом „Дан Николе Тесле“ која је одржана у Музеју града у петак 8. јула од 12.00 до 14.00 часова.


Уводну реч домаћина одржала је профeсорка Оља Нађ, директорка Културног центра, а затим су се смењивали предавачи: aкадемик Тихомир Сич који је говорио о генератору-мултипликатору, aкадемик Милан Разић о теслиној води, aкадемик Мато Зубац о применљивости значајних изума, патената и открића Николе Тесле, aкадемик др Рато Нинковић о терминолошкој збирци појмова, aкадемик Милан Бојовић о електричном аутомобилу са једном батеријом, Иштван Илвази, самостални истраживач, Друштво стваралаца и иноватора „Инова“ Бечеј о Николи Тесли и слободној енергији, и Ђорђе Штангл о изумима Николе Тесле у области медицине.

После панел дискусије и доделе признања уприличена је изложба иновативних производа и технолошких поступака учесника.

Скупу су присуствовали и гости из Ходмезо-вашархеја у Мађарској, из друштва „Отлет клуб 13“ (Клуб Идеја 13). Председник друштва Золтан Нађ рекао је том приликом:

– Друштво нам је основано 1996. а од 1999. под називом „Идеа“ редовно организујемо изложбе. У иностранству се појављујемо од 2005. у Србији, Бечеју, Новом Саду, Хрватској, Илоку, Румунији, Темишвару, а после и по свету. Поводом 20. годишњице постојања позвани смо и у Брисел.  Главна делатност су нам иновација и представљање изумитеља на нашим изложбама, као и помоћ да изађу на тржиште. Помажемо и младе, код конкурисања. После једне наше изложбе у Ходмезовашархеју, један проналазач са будимпештанског Техничког факултета позван је у НАСА-у. Имали смо и таквог изумитеља, који је већ после неколико сати на нашој изложби склопио вишемилионски посао. Међу нашим члановима имамо иноваторе, код дехидрације влажних зидова или светлопропусног бетона на пример, који су такође после наших изложби постали познати.  Имамо лепу сарадњу са Темишваром, Челаревом (Ђорђе Штангл), академиком Матом Зупцем, Бечејом. Нажалост, иновација и проназалаштво у Мађарској стагнира, пре свега због велике отворености, многи одлазе у иностранство. Жеља за изумима опада, пошто све можете наћи на интернету, људи нису присиљени да размишљају.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here