НБ „Вељко Петровић“ на научном скупу „Библионет“

Библиотека за нове генерације

Извор: НБ "Вељко Петровић"

Стручно-научни скуп „Библионет“, 17. по реду, одржан је у периоду од 7. до 9. септембра у Сомбору на тему „Деца и млади: библиотеке за нове генерације“. Скуп је реализован у организацији Заједнице матичних библиотека Србије, Министарства културе Републике Србије и Градске библиотеке „Карло Бијелицки” са циљем промоције делатности матичних библиотека и развој научно-истраживачког и стручног рада у библиотечко-информационој делатности Републике Србије.


Изабрана тема актуелна у садашњем тренутку, окупила је преко 170 учесника из 40 установа из Србије и региона. Првог дана Библионета одржана су онлајн предавања библиотекара из Немачке, Холандије и Хрватске. Другог дана скупа кроз два паралелна програма одржано је 27 предавања у којима су о својим искуствима у раду са децом и младима говорили библиотекари из Шапца, Лазаревца, Димитровграда, Смедерева, Бијељине, Зрењанина, Чачка, Краљева, Лесковца, Кикинде, Штипа, Ужица, Бачке Паланке, Ниша, Крушевца, Суботице, Пирота, Пожаревца, Сомбора, Народне библиотеке Србије и Матице Српске.

Предавања су покрила широк распон тема: стимулисање и развој писмености од најранијег доба; породично читање; подстицање и развијање читалачких навика кроз пројекте, програме и едукативно-креативне радионице; тинејџ библиотеке; инклузивне библиотеке; мобилне библиотеке; читалачки клубови; развијања библиотечких услуга намењених деци и младима кроз сарадњу са установама културе, образовним установама, невладиним организацијама и удружењима; улога библиотекара у одељењима за децу и младе и др.

Народна библиотека “Вељко Петровић” Бачка Паланка представила је своје активности у раду са децом и младима кроз презентацију рада “Књига на позорници библиотеке”. Презентацију су припремиле библиотекарке Душанка Папић и Драгана Петрић, а радом су промовисани примери добре праксе на развијању читалачких навика са акцентом на драматизацији текстова и неговању културне баштине. Наглашено је да савремена библиотека треба да надогради посредничку улогу између књиге и корисника, попуњавајући простор едукативно-креативним радионицама које су у исто време и образовне и иновативне.

Овогодишњи Библионет завршен је упознавањем учесника са традицијом, културом и туристичком понудом града Сомбора.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here