Товаришево – обележили Светог Саву у огранку НБ „Вељко Петровић“

Сваке године на овај дан огранак „Јован Протић“ у Товаришеву традиционално окупља децу и за њих припрема посебна изненађења.

Свети Сава – школска слава, слава је свих оних који у свом срцу негују љубав, радост и мудрост. Библиотеке имају посебну прилику, али и дужност да са највећом пажњом и уважавањем прослављају овај празник, да славе име Светог Саве и преносе љубав, традицију и уче најмлађе да поштују праве вредности.

Сваке године на овај дан огранак „Јован Протић“ у Товаришеву традиционално окупља децу и за њих припрема посебна изненађења. Библиотекарка Лидија Шормаз угостила је предшколце и њихове васпитачице Далију Кнежевић и Љубицу Субић. Из богате библиотечке ризнице малишанима је прочитала „Принц сиромах“ и „Четворе очи“- две кратке поучне приче о Светом Сави, а сви заједно су рецитовали песмице у част светитеља.

Малишане је посебно обрадовало моделовање украса од теста за украшавање славског колача. Уз кратко објашњење и упутства, деца су научила све о славском колачу и његовој традиционалној изради. Разговарало се о традицији колача и симболима који га красе: крст, класје жита, грожђе, књига, цвеће… Малишани су вредно радили и захваљујући библиотекарки и васпитачима – много тога и научили!

На крају ове посебне радионице и заједничког дружења, деца су имала прилику да испробају укус овог слатког славског колача.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here