Superligaški opstanak: Ko ispada? (ANKETA)

1710

Kada u četvrtak u 17 časova budu počele sve utakmice poslednjeg, 37. kola plej-aut grupe Superlige, fudbaleri Bačke imaće samo jedan zadatak – da pobede uveliko prežaljeni Borac na svom „Slavko Maletin Vava“ stadionu u Bačkoj Palanci.

Ukoliko uspeju i u tome, nakon što su u nedelju u Lučanima zabeležili prvu pobedu na strani posle 18 neuspešnih pokušaja od starta šampionata, nijedan ishod utakmice u Ivanjici neće ih ostaviti ispod crte.

Drugim rečima, Javor i Rad odlučivali bi o drugom putniku u Prvu ligu Srbije u direktnom okršaju u kom bi gosti, koji se nalaze u fantastičnoj formi i nemaju poraz u plej-autu, mogli da računaju i na nerešen ishod.

Stadion Slavko Maletin Vava (Foto: Miroslav Marković)

Kako se određuje plasman na kraju

  1. bodovi na kraju sezone
  2. bodovi na kraju drugog kruga
  3. skor u međusobnim mečevima
  4. gol-razlika u međ. mečevima
  5. postignuti golovi u međ. mečevima
  6. golovi u gostima u međ. mečevima
  7. ukupna gol-razlika
  8. ukupan broj golova
  9. fer-plej tabela
  10. poredak u plej-ofu
  11. žreb

Bačka bi, hipotetički, mogla da opstane i u slučaju nerešenog ishoda na „Vavi“, ali bi joj tada bila neophodna pobeda Rada u Ivanjici.

U aktuelnom trokružnom sistemu takmičenja, sa podelom bodova posle dva kruga i, ujedno, podelom u plej-of i plej-aut grupu, u slučaju istog broja bodova na kraju šampionata prvi parametar koji „lomi“ je poredak posle dva kruga, a tu je Bačka bolja i od Javora i od Rada.

Upravo je podela bodova razlog zbog kog Palančani presudnih 90 minuta u sezoni dočekuju kao pretposlednji na tabeli, sa bodom odnosno tri manje u odnosu na rivale iz Ivanjice i sa Banjice.

Sva tri kluba ostvarila su deset pobeda do sada, Bačka ima sedam remija, dva više od Javora i Rada, ali i najlošiju poziciju na tabeli. Ako ništa drugo, i punu kontrolu nad situacijom, jer drugom pobedom nad Čačanima ove sezone ekipa trenera Dejana Čelara rešava svoj problem.

Serijom 3-2-0 u plej-ofu i jučerašnjim preokretom sa igračem manje na „Kralju Petru Prvom“ u gradskom derbiju sa Zemunom, fudbaleri Rada došli su na 90 minuta od opstanka koji nije mogao da se nasluti pred treći krug u koju su „uložili“ samo 21 osvojen bod.

Međutim, pobede Bačke u Lučanima i Javora u Šapcu u prošlom kolu, dovele su „građevinare“ u situaciju da u poslednjem kolu rešavaju pitanje opstanka na stadionu na kom su ove sezone poraženi 3:2, a na kom nemaju pobedu od 2013. godine.

Dobra stvar za ekipu trenera Zorana Milinkovića je ta što joj „igra“ i remi, što je bio ishod u tri od poslednjih šest susreta ova dva kluba.

* timovi koji će se u poslednjem kolu boriti za opstanak ostvarili su ukupno tri pobede na prvih 49 gostovanja ove sezone, a potom tri pobede na poslednja tri gostovanja: Borac – Rad 1:2, Mačva – Javor 1:2, Mladost – Bačka 1:3 *

Na kraju, pitaće se i Javor koji je u prethodne tri utakmice na svom stadionu zabeležio sve tri pobede, jednu manje nego u prethodna 33 prvenstvena kola.

Uprkos tome, u očajničkim nastojanjima da izbegnu eliminaciju u niži rang, u Ivanjici su se pred prošlo kolo odlučili za smenu trenera Vlada Jagodića i guranje „vojnika kluba“, bivšeg štopera bez trenerskog iskustva Milovana Milovića „u vatru“ za poslednjih 180 minuta.

Milović je na debiju u Šapcu zabeležio rezultat kojim je obezbedio „pobedi ili ispadni“ utakmicu sa Radom protiv kog Ivanjičani imaju skor 6-3-1 kao domaćini u prvenstvenim mečevima.

Da li ste dobar prognozer? Ko po vašem mišljenju ispada iz Superlige?

[socialpoll id=“2502835″]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here