Budi ti meni miran (4)

Blog Nedeljka Baćine

Evo nam Osmog marta, beše to praznik, beše to neko poštenije vreme, i sve je uzalud zato što je naša tačka ključanja u retro snovidjenjima…

***

Moj daleki predak Milutin kao dvanaesti sin velike familije ispod planine Snježnice, uputio
se trbuhom za kruhom u Germaniju veliku. Torbari…

U predgradju Berlina desila mu se Klara Cetkin. Izmedju nemogućih pokreta njegove drage Klare i nostalgije za zavičajem, javljala se majka, jedina , koja je ponekad pustila tešku hercegovačku suzu ~ gde je moj Milutin ~

***

Klara, sklona pragmatizmu, napravi revoluciju. Ustalasa Evropu i Amerika bolje nije prošla. Desila se larva, koja se rodila i poletila kao leptir ~ mesečar ~.

Osmi mart je tako započeo svoju priču..

***

U mom narodu postoji verovanje da je moj predak Milutin bio obdaren od strane Boga, zato je i Klara pala.

***

Direktor zemljoradničke zadruge u Staroj Gajdobri, Brajko, naredio je svojim zaposlenim da moraju kupiti ženama, svojim, poklon za Osmi mart.

Ilija je kupio sekiru, Milovan ašov , a moj otac, Djordjo, nežne prirode , mojoj majci kupio je grablje.

Miloš, trgovac, tog dana u Gvoždjari je imao najveći pazar, koji se i dan, danas pamti kroz knjige ~ Podunavlja ~ Bačka Palanka.

***

Mojoj dragoj, poklanjam za Osmi mart koncert Dragana Stojnića. Ona je lepa, lepršava i zna staviti glavu na moje rame, desno. Srećan ti Osmi mart, praznik žena, majki, sestara, ženskog dijela familije. Dragan je pevao moj šlager i Aleksin … ~ Što te nema … ~

***

Osmi je mart…. tu je Milena, Tanja, Lela i moja draga, negde na putu izmedju Novog Sada i Bačke Palanke.

Ako budem saznao kako da ih ispoštujem , reći ću vam to jednom.

Neću da se osramotim, ispred priče o mom pretku Milutinu.

***

Ako ne uvažavate, sve ono što zapisah, nemojte mi danas biti tužni. Stiže proleće. Ta, što vas voli ceo život, zaslužila je barem malo vedrine i emocija za Osmi mart. Krenite sa prvom jutarnjom kafom da flertujete sa njom. Uhvatite je za ruku, utoplite joj dlanove i podjite na obalu Dunava. Kad se popnete na bent, skinite maske i širom otvorite oči. Možda je neka ljubičica poranila, uberite je i poklonite je svojoj dragoj, ništa vas ne košta. Neće vam biti poljuljan kućni budžet. Ljubav je to. To je ljubav u doba korone.

***

Budite vi meni mirni…ako još imate snage da budete muško i hormoni vam rade na specijali , skupite bar malo nežnosti i recite srećan ti Osmi mart….

Pogledaj: Budi ti meni miran (3)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here