Нама нису потребне цице са уређеним ноктима

Времеплов „Недељне новине“, број 165 од 3. марта 1968. године

Фото: зграда бивше СДК

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 165 од 3. марта 1968. године.


Жена са марамом

Тиха, скромна, вредна. Мајка троје деце. Приучена лаборанткиња Розика Хајдук нема дугачке маникиране нокте. Не пуши. А пре три године док се није оформила бактериолошка лабораторија Розика је била обична радница у свињогојству. Није ваљда ни сањала да ће једног дана обући бели мантил и прихватити се епрувета и стакленика на којима су расуте културе бактерија…

– Нама нису потребне цице са уређеним ноктима – каже бактериолог Бора Марјански већ нам је потребна таква жена као што је Розика. Она је комплетна домаћица нашег лабораторијума. Ради све, чак и више него лаборанткиња са средњом стручном спремом. Зна више одњих. Могу вам рећи да је наша Розика импресионирала својим
знањем и познавањем посла неколико професора Ветеринарског факултета који су нас посетили.

У белом мантилу и марами Розика Хајдук, нечујно пролази из једне у другу просторију, да би посвршавала те наизглед ситне, неодложне послове лаборанткиње без премца.

Објективна мерила за вредновање рада

Прошлог уторка Челарево и БачкуПаланку посетили су Драгољуб Кирћански председник Привредног већа Скупштине Војводине, Иван Јуришић, покрајински секретар за рад и радне односе, Михаљ Ђипе, председник покрајинског Већа синдиката, Плавша Пејин, секретар покрајинског Већа. Иницијатор ових посета био је Светозар Јовић, покрајински посланик Привредног већа… Директор Индустрије ужарских производа „Дунав“ Момчило Карановић, између осталог, говорио је о чињеницама које показују да је у овом колективу привредна реформа, пре свега схваћена економски. – У досадашњем току реформе – рекао је Карановић у нашем колективу није било отпуштања радника. Напротив после 1965. године, када смо повећали производњу за 50 одсто, примили смо само у прошлој години 80 нових радника. У овој години, с обзиром на велики инвестициони подухват, примићемо око 100 нових радника.

А какав је то подухват – упитао је један од посетилаца.
– У нове машине и објекте уложено је око милијарду и по старих динара. Желимо већ у овој години да освојимо производњу неке робе од синтетичких влакана. То ће нам донети нових четири милијарде бруто продукта…

Заразне болести у порасту

Судећи према извештају санитарног инспектора у току прошле године забележено је 768 случајева појаве заразних болести. Када се зна да је у 1966. години било 743, а у 1965. години 732 случаја, очито је да је све више заразних болести… У току прошле године била је чак и једна мања епидемија жутице у Обровцу, али је она локализована, а највише је било случајева обољења од малих богиња – 512. Затим долази жутица (149 случајева), скарлатина (32 случаја)… Забележемо је и десет случајева менингитиса и четири случаја тетануса.

Велики број корисника социјалне помоћи

Према подацима стручних служби Скупштине општине у току прошле године 133 становника наше комуне користила су сталну социјалну помоћ. Највише корисника има у Бачкој Паланци – 49, у Обровцу 13, Товаришеву 9, Младенову 13, Силбашу 14, Челареву 10, Парагама 3, Гајдобри 4, Деспотову 2, Нештину 9 и Пивницама 7. Међутим, после извршене ревизије свих предмета крајем прошле године, број корисника сталне социјалне помоћи је смањен. У току ове године овај број ће износити 101.

За и против „Чика“

Општински феријални савез у сарадњи са часописом „Чик“ и Извршним одбором феријалаца Вуковара, Ђакова, Борова, Славонског Брода, Чачка, Куле, Бача и Апатина, организоваће 9. марта „Плаво вече“ које ће бити посвећено анкетирању и разговору о томе колико је овај београдски часопис наишао на популарност код младих. Идеја о организовању оваквих скупова потекла је приликом посете бачкопаланачких феријалаца редакцији „Чик“. Овом прилоком редакција „Чик“ доделиће и посебне награде за оне учеснике који дају најбољи предлогза измену физиономије листа…

Из матичарског звања

Добили сина: Милица и Јован Окрајац,Кристина иДраганКарановић и Зора и Драгомир Милорадов. Добили ћерку: Катарина и Ђорђе Котарлић, Душанка и Мирко Давидовић, Мара и Петар Рамић, Нада и Андрија Шарко и Јела и Милан Карановић.
Венчани: Алекса Балабадинис и Милијана Влаховић, Илија Кудра и Рада Шкорић и Андрија Конц и Даница Благојевић. Умрли: Горан Милошев (1) и Марија Деак р. Чипка (61).

Прволигаши из Бачке Паланке …

Три „мускетара“ бачкопаланачког стонотениског клуба Велимир Кљајић, Богдан Капелан и Миомир Мишков, под вођством учитеља и оснивача клуба Љубомира Радовића, свој дугогодишњи рад недавно су крунисали великим успехом. У конкуренцији седам екипа Паланчани су заузели прво место и тако се пласирали међу најбоље клубове у земљи. Шта Бачка Паланка може очекивати у конкуренцији познатих екипа, Олимпија, Загреб, ЕИ, Дуга Реса. Младост, Спартак, Босна, Сента и Триглав из Крања. Конкуренција је јака и потребно је много више знања и рутине да би се сачувало место у елитном друштву… Играчи и руководство екипе свесни су колики их напори очекују у прволигашком такмичењу, али су изразили спремност да сачувају место у елитном друштву.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here