Рајска језера на Фрушкој гори – На сат времена вожње од Бачке Паланке

Предлози за идеалан излет!

18167
Foto: Vidi Srbiju / Luka Stojković

Фрушка Гора крије чак 16 језера и 40 водопада а прелепе шуме су прави бисер природе. Језера су махом вештачка, невелике површине, али изузетне лепоте. Одличан су избор за излет, купање током лета, а нека од језера на Фрушкој Гори су погодна за риболов. Најпознатија језера Фрушке Горе су Бешеновачко језеро (Бели Камен), Лединачко језеро, Сот, Борковац, Павловачко.


Ова језера на Фрушкој гори савршена су за једнодневни излет у природу, за посматрање птица или пецање, а последњих година и за пливање, сунчање и одмор.

Бешеновачко језеро

Бешеновачко језеро се налази у близини места Бешеновачки Прњавор. Занимљив је начин како је језеро Бешеново настало. Наиме, на овом месту се вадила руда лапорац за потребе цементаре у Беочину. Приликом експлотације пробијена је водоносна жила тако да се коп почео пунити водом.

Експолатација руде је одавно прекинута, а ниво воде стално расте. Сматра се да је језеро дубоко преко 50 м.

Foto: Vidi Srbiju / Luka Stojković

Баш због састава стена, језеро су назвали Бели камен. Комбинација белог камена и стрме шумовите литице, доприносе лепоти овог језера. Његова тиркизна боја многе подсети на море.

Велики број туриста посећује ово језеро, поготово у летњим данима. Вода је кристално чиста и погодна за купање. Не постоји уређена плажа, али постоји више места са којих је прилаз води приступачан. Такође, Бешеновачко језеро је рај за љубитеље скокова у воду.

Међутим, ако сада кренете у посету језеру будите спремни на то да ћете због радова који се овде обављају, остати неколико стотина метара пре улаза. Разлог због којег ћете чути да се овде не препоручује купање, или да је забрањено, јесте велика дубина језера, која не неким местима броји више од 50 метара, па се дешавало да дође и до утапања. Због тога се препоручује велики опрез.

Упркос томе, на Бешеновачком језеру је врло често велика гужва, посебно викендом. Ово место најчешће посећују млади жељни купања и дружења, али и породице са децом. Вода је кристално чиста а видљивост је преко метар и по. Верује се да је због свог минералног састава вода лековита, али и блато, па тако можете видети старије посетиоце како се мажу њиме. Околина језера није уређена, има пуно великог камења и стрма је, те ако желите да заузмете погодно место за сунчање, најбоље је да одете у првом делу дана. Прилази језеру су на неким местима приступачни па можете повести и своје кућне љубимце, како би се и они расхладили.

У плићаку ћете опазити јата ситних риба, али, ако сте пецарош, не очекујте да ће овде “трзати” већи примерци. Околина језера нуди и позиције у хладу грана, али можете и сами да осигурате место сакривено од сунца тако што ћете понети сунцобран.

Језеро Брује Ердевик

Иако је најпознатији по добром вину, Ердевик је богат и водом – красе га два језера и бања. Језеро Брује окружено је шармантним ниским растињем, багремовима и храстом, због чега привлачи кампере, шетаче и бициклисте. Дугачко је око једног километра, широко 300 метара, а дубина не прелази више од седам метара. Пут је асфалтиран, обала је уређена па су улази у језеро веоми приступачни. Поред тога што је чиста, вода из овог језера је и лековита јер долази из бање Кулина. Има добар минерални састав, односно садржи доста сумпора и јода па је зато повољна за лечење екцема и кожних болести. На језеру су домаћини лабудови и патке а често га посећују и чапље и роде. Што се пецања тиче, најчешће гризу шарани, смуђеви, амури или штуке.

Foto: Facebook Jezero Bruje Erdevik / Skitnica medj oblacimaСотско језеро

Ако кренете од Ердевика према Шиду, до места Сот и истоименог језера очекује вас неких тридесетак километара. Налази се на 150 метара надморске висине, а његова дубина не износи више од четири метра. Овај пејзаж, обогаћен ливадама, са брдовитим обалама језера обраслим врбама, шумама храстова и четинара, учиниће вам се нестварно. Богата флора и фауна са нешто мање од хиљаду и по врста биљака и чак 200 врста риба, прави је мали рај за риболовце. Зато ћете овде срести кампере а у непосредној околини налази се насеље са неколико викендица.

Језеро има дрвени сплав и неколико докова који су згодни за сунчање. Не заборавите да се у близини налазе женски манастири Привина Глава и Света Петка, које такође можете обићи. Са овим местом завршавамо наше путовање. Надамо се да ће вас овај мали водич кроз најлепша језера Фрушке горе подстаћи да их и сами истражите и уживате у чарима нетакнуте природе. Ваше тело и ум биће вам захвални.

Foto: Turizmopedija

Уколико Вам се ово допало, можда ће Вас занимати и ово:

10 mesta gde možete da odete na kupanje u Bačkoj Palanci i okolini

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here