Како да ускладимо апетит за празничном трпезом и здравље

Савети лекара

181
Фото: Pixabay

Током празника и богате трпезе која их прати многима је тешко да одоле и да се не преједу.


Због неумереног јела неки ће добити који килограм више, али има и оних који ће због тога завршити код лекара. Како ускладити апетит са здрављем, за РТС говорила је др Снежана Половина, ендокринолог и директорка Поликлинике Клиничког центра Србије.

У нашој земљи нису рађена истраживања колико се у просеку угојимо током празника, наводи докторка Половина, али истраживања обављена у неким западним земљама показују да се у просеку за два дана празника људи просечно угоје око пола килограма.

„Сада, када ми имамо обичај да спајамо празничне дане и богате трпезе које су обично присутне током тих дана, то може да буде и више од једног килограма“, напомиње докторка.

Када дан за даном неумерено једемо први орган који је на удару је јетра, јер она је та која мора из наших црева све оно што смо појели, да обради, да разгради, да део искористи, а део депонује у виду масти.

„Тако да већ један или два неумерена оброка у току дана оптерећују јетру у току ноћи. Када је у питању особа која има камење у жучи, и жучна кеса буде често оптерећена, а први следећи орган у нашем трбуху је панкреас, који страда услед оштећења јетре и жучи“, истиче др Снежана Половина.

У Ургентном центру обично током празника пацијенти се највише јављају због напада жучних грчева, затим панкреатитиса који су животно угрожавајућа стања, растегнутог желуца због превелике количине хране, и проблема масне јетре.

Лабораторијски резултати крви после празника

Када након празника види лабораторијске анализе пацијената, докторка Половина каже да се најпре запажају промене вредности масноћа у крви.

„Обично триглицериди буду повећани. Када неко уноси превелику количину скроба, односно производа од брашна и шећера, и алкохола, уз све то, онда се триглицериди код неких особа повећају и до сто пута, али се исто тако повећа и ниво холестерола ако претерују са великим количинама меса и месних прерађевина“, додаје докторка.

Међутим, наглашава докторка, ти нагло добијени килограми када се неколико дана неумерено једе изазивају запаљенски одговор и у јетри, али и у масним ћелијама, а на то запаљење у масним ћелијама, када се надовеже запаљење узроковано ковидом, добија се бурна клиничка слика.

Паметно бирајте храну са стола

Пре него што седнемо за сто било би добро да попијемо чашу воде и сачекамо петнаестак минута да се мало смањи количина желудачне киселине и да зидови желуца осете да већ нешто има у њему, како би се смањио осећај глади.

У тањир прво ставите поврће и салату, и то мало више, а све оно што је калорично, додуше и врло укусно, ставити мало мање.

Ко сме да једе слаткише, довољно је да узме један до два колача. Боље је узети колач него парче торте. Боље воћни, ако је домаћи, него чоколадни, и поред тога што чоколада има и своје позитивне ефекте.

Умереност у алкохолу – препоручује се за жене до један децилитар вина дневно, а за мушкарце до два децилитра. А између пити воду.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here