Мање познати фактори који су узрок високог крвног притиска

Нису само алкохол, пушење и гојазност

256

Високи крвни притисак, ако се не лечи, може да повећа ризик од срчаног удара, оштећења бубрега или деменције. Алкохол, пушење, дебљина и седећи начин живота неки су до уобичајених фактора који узрокују висок притисак, али постоје и неколико мање познатих фактора.


Недостатак витамина Д узрокује слабе кости и губитак косе, но истраживања показују и да је индиректно повезан с кардиоваскуларним здрављем. Нормалан ниво витамина Д олакшава стрес, помаже да се одржава здрава тежина и управља осталим факторима који воде до високог крвног притиска.

Недостатак сна

Мање од шест сати спавања може повећати стрес, узроковати промене расположења и хормоналну неуравнотеженост, утичући тако на целокупно здравље. Такође, недостатак сна повећава крвни притисак и стрес у телу и тиме утиче на здравље срца.

Превише процесуиране хране

Намирнице попут брзе хране, чипса, колачића, конзервираних супа и умака садрже много натријума што директно утиче на крвни притисак. Више соли у крви повлачи воду из ткива вена што повећава волумен крви узрокујући високи крвни притисак.

Друштвена изолованост

Особа не мора нужно да се осећа под стресом због краткотрајне усамљености или изолације. Но, дуготрајна изолација може да подстакне ослобађање превелике количине хормона стреса што доводи до депресије. То повећава крвни притисак који може да порасте изнад нормалног нивоа.

Лекови

Често због главобоље или болова у зглобовима одмах узимамо лекове, но треба бити опрезан. Одређени лекови против упала могу да повисе крвни притисак ако се користе учестало. Наиме, ти лекови могу да сузе вене па срце не може нормално да пумпа крв што узрокује велики притисак на срце повећавајући ниво крвног притиска.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here