Зашто не би требало да заспимо испред тв-а? Четири последице се јављају сутрадан.

Фото: Canva

Стручњак за спавање Тревор Кук упозорава да вештачко светло с ТВ екрана може да поремети природни циклус спавања и будности. Светлост екрана спречава ваше тело у производњи хормона који доприносу квалитетном сну. Такође, паметни телефони емитују плаву светлост која може да смањи производњу мелатонина у вашем телу. Мелатонин је хормон који ствара епифиза и помаже у регулацији циркадијаног ритма и циклуса спавања.


Смањује квалитет спавања

Истраживања су показала да гледање телевизије пре спавања може да погорша сан. Јака светла и узбудљив садржај ТВ емисија одржавају ваш мозак активним због чега он не може да се опусти и утоне у сан. Вероватно ћете се будити током ноћи и ујутро се осећати уморно.

Лоше утиче мозак

Лош сан негативно утиче на рад вашег мозга. Памћење је слабије, распон пажње и вештине доношења одлука. С временом вам спавање пред ТВ-ом може да отежа учење, фокусирање и разумевање информација, каже овај стручњак. Такође, проблеми са спавањем, осим што стварају потешкоће са здрављем и нормалним дневним функционирањем, често нарушавају и међуљудске односе. Кад је човек исцрпљен од неспавања, тешко може проводити квалитетно време са драгим људима

Узрокује болове у леђима и врату

Осим што вам квари сан, спавање пред телевизором зна да узрокује проблеме у мишићима и костима, каже Тревор. Сетите се само колико сте пута заспали на каучу испред ТВ-а, а пробудили се укочени.

Проблеми с циркулацијом

Спавање у незгодном положају може да пореметити правилан проток крви. То може да узрокује утрнулост, трнце и осећај нелагоде, посебно у рукама и ногама. Ако то потраје дуже време, може да доведе до озбиљних проблема с циркулацијом, па чак и да узрокује стања попут дубоке венске тромбозе, упозорио је Тревор, а преноси Тhe star.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here