Bačka Palanka: Starica od 97 godina morala lično u stanicu po ličnu kartu

0
408

Baka Dara (97) morala u policiju: Jedva stigla u stanicu, vodile je dve ćerke jer je teško pokretna!


Policija kaže da je po baku trebalo da dođu službenice, a one su odgovarale da je to posao policije – rekla je ćerka Vukosava.

Dara Knežević (97) iz Bačke Palanke morala je juče uz pomoć svoje dve ćerke da dođe u policijsku stanicu u Bačkoj Palanci kako bi se slikala i predala zahtev za izdavanje lične karte, uprkos tome što su službenici u obavezi da to urade kada je reč o o starim i iznemoglim licima.

Njena ćerka Vukosava kaže da su babu za nova dokumenta prijavili još 15. februara i od tad su zvali svaki dan policiju i službenike na šalterima. Međutim do bake niko nije došao, iako je zakonom predviđeno da starim i iznemoglim osobama službenici treba da dođu na noge.

– Policija kaže da je po baku trebalo da dođu službenice, a one su odgovarale da je to posao policije – kaže Vukosava za “Blic”.

Dara je lošeg zdravlja, ima ugrađen pejsmejker i teško se kreće.

– Kažu da mi lična karta treba i za smrt, pa da ne bih deci pravila probleme, odlučila sam da se malo pomučim – kaže Dara.

Pročitaj više: PIO fond poziva penzionere: Raspisan oglas za banje


Šta kaže Zakon: Slabije pokretni građani po zahtev za biometrijske isprave neće morati da odlaze u prostorije MUP. Službenik MUP doći će po zahtev za izdavanje i kasnije uručiti dokument.

S obzirom na to da je među korisnicima „papirne“ lične karte najviše starijih građana kojima je ona izdata „trajno“, ostaje pitanje da li će i stariji od 80 godina, kao i oni mlađi koji su zbog bolesti nepokretni, morati lično da predaju zahtev za izdavanje biometrijske lične karte.

– Ukoliko zbog starosti, invalidnosti ili bolesti građani nisu u mogućnosti da lično podnesu zahtev za izdavanje lične karte, neophodno je da neko od članova porodice o tome obavesti policijsku upravu ili stanicu nadležnu po mestu prebivališta ili boravišta te osobe.

Po prijemu ovog obaveštenja, ovlašćeni službenik MUP će doći na kućnu adresu, u zdravstvenu ili drugu ustanovu u kojoj građanin boravi. Od njega će primiti zahtev za izdavanje nove lične karte i, istovremeno, uzeti neophodne biometrijske podatke. To je uobičajena praksa u slučaju starih, nepokretnih ili teško obolelih građana. Nadležni službenik će, takođe, njima odneti ličnu kartu kada bude gotova.IZVORBlic
PODELI
Prethodni tekstPonuda cveća na ulicama Bačke Palanke za 8. mart
Sledeći tekstOdbojkašice OŠ Aleksa Šantić – bronzane na međuokružnom takmičenju

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here