Školski sport omogućava deci da besplatno treniraju sport koji vole

"Sport ćemo unaprediti samo ako što više dece uključimo u njega".

1042

Savez za školski sport organizuje školska sportska takmičenja u kojima su uključene sve škole u određenoj opštini. Saveze u svakoj opštini finansira sama lokalna samouprava, a savez sprovodi sva takmičenja na nivou opštine. Školski sport je pokušaj države da deca u školama besplatno treniraju sport koji vole.


BAČKA PALANKA: Rad u klubovima jeste važan jer kad se deca opredele za neki sport, treba da postoje klubovi u kojima mogu da treniraju i da se takmiče. Međutim, pošto je klupsko treniranje dodatni trošak za roditelje, često se dešava da mnogi nisu u mogućnosti da treniraju.

Lazar Radoš

„Na taj način će zasigurno više dece trenirati i biti fizički aktivno što je najvažnije. Isto tako, trenirajući decu u školama, profesori i nastavnici imaju priliku da vide ko je od dece za šta talentovan tako da se već tu vrši neka selekcija. Postojanjem školskog sporta sva deca imaju pravo na besplatan sport“, rekao je sekretar Saveza za školski sport opštine Bačka Palanka, Lazar Radoš.

Za razliku od susednih opština, u našoj je školski sport na dosta visokom nivou. Opština finansira i dalje takmičenje dece koja treba da idu na okružno, međuokružno i republičko. Takođe, opština pomaže školama pri kupovini sportskih rekvizita.

„U okviru školskog sporta na nivou opštine Bačka Palanka  postoje fudbal, košarka, odbojka, stoni tenis, rukomet. Ne pravimo opštinska takmičenja iz atletike, plivanja, karatea, ali šaljemo decu na okružna takmičenja iz tih sportova. Od ove godine postoji i basket 3 na 3, a od sledeće godine, ubacićemo i šah“, rekao je Lazar za BaP vesti.

Kako je kaže naš sagovornik, profesori i nastavnici su navikli da već svake godine znaju, zahvaljujući rasporedu koji dobiju, gde i kada se organizuju takmičenja i samim tim mogu da pripremaju decu.

„Jedino što je ponekad problem je da nastavnici, kada se održavaju takmičenja u školskom sportu, često pokupe decu koja su u klubovima i treniraju i od njih prave ekipu. Mislim da nije cilj samo pobediti, najviše bih voleo kada bi na sva takmičenja dolazili svi, bez obzira da li treniraju neki sport ili ne. Sport ćemo unaprediti samo ako što više dece uključimo u njega“, rekao je Radoš.

Poslednjih nekoliko godina opština izdvaja velika sredstva i  za finansiranje klubova. Postoji pravilnik po kojem svi znaju šta se tačno boduje i koji su uslovi da bi se došlo do sredstava. Većina klubova je zadovoljna iznosom koji dobijaju i načinom na koji se sredstva dele.

„Čak i oni klubovi koji ne ispunjavaju uslove da dobiju finansijska sredstva od Opštine, imaju drugi vid podrške. Za njih uvek gledamo da ostavimo jedan deo sredstava za posebne programe i manifestacije ili pomoć pri nabavci sportske opreme. U Bačkoj Palanci postoji blizu 60 klubova koji rade, oko 40 njih dobija finansijsku podršku od Opštine, a ostali se finansiraju za određene aktivnosti u toku godine. Tako da svi klubovi koji rade, nešto dobijaju“, istakao Lazar Radoš.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here