Uskoro zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima?

1
346

Vreme je da i Srbija uvede zabranu pušenja na javnim mestima veće akcize na duvanske proizvode, ali i slikovne poruke upozorenja.


To je uoči obeležavanja današnjeg Nacionalnog dana bez duvana izjavila Žofija Pustai, direktorka Svetske zdravstvene organizacije u našoj zemlji.

U Srbiji podjednako puše i stari i mladi, a antiduvanska kampanja kao da nema previše efekta.

Predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana dr Srmena Krstev smatra da treba zabraniti pušenje u svim zatvorenim prostorima. To se odnosi i na restorane.

„Nema razloga da restorani budu izuzeti od toga. U skoro svim evropskim zemljama pušenje je zabranjeno u svakom zatvorenom javnom i random prostoru“, objasnila je ona.

Ona je podsetila da je 2010. godine donet zakon po kojem se u potpunosti zabranjuje pušenje, jer se takav zakon najlakše i primenjuje.

„Dakle, svuda je zabranjeno, nema nikakvih izuzetaka, što je vrlo lako za primenu. Međutim, nažalost, to tako u Skupštini Srbije nije prošlo i uveden je taj izizetak za ugostiteljske objekte“, podsetila je ona.

To je, dodaje, veoma nepovoljno, ako se samo pogleda uticaj na mlade, jer se oni sakupljaju u kafićima i sa 12, 13, pa i 14 godina budu izloženi duvanskom dimu.

„Trećina stanovništva puši. Ono što zabrinjava je da 32 odsto žena puši. Što se tiče mladih, skoro su se izjednačili dečaci i devojčice. Broj pušača ne pada, to je zabrinjavajuće“, rekla je ona.

1 KOMENTAR

 1. mali prilog ovom čuvenom danu

  „To vam je, gospođo, jedina stvar na svijetu koja se isplati. Pušenje“.
  Danilo Kiš
  „Ne razumem kako neko može da ne puši – on se takoreći lišava onog što je najbolje u životu (…) Dan bez duvana bio bi vrhunac bljutavosti, potpuno prazan i otužan dan. Kad bih izjutra morao reći: ‘Danas nema pušenja’, ne bih imao hrabrosti da ustanem. Ostao bih u krevetu“.
  Tomas Man
  „Tada je uvideo kakvo je blago ta stalna vatrica pred vidom i taj modrikast dim koji golica oči i grlo, i omogućuje čoveku da pusti suzu bez plača, da udahne duboko i izdahne vazduh, a da se to ne zove uzdah. Otad mu je godinama svetlila ta vatra pred očima ili sagorevala među prstima. Taj dim, uvek isti ali i uvek drukčiji, odvraćao mu je misao od onog čega se bojao, i u izuzetno srećnim časovima odvodio ga u potpunu izgubljenost i zaborav; hranio ga je kao hleb i tešio kao drug. Noću je sanjao da puši kao što drugi sanjaju susret sa onima koje vole“.
  Ivo Andrić
  „Jelo je telesni čin, pijenje duševni, a pušenje duhovni čin. Uvek treba započeti s jelom, završiti dimom“.
  Bela Hamvaš
  „A ako je bilo vreme kad sam bio ljubomoran na one egipatske monahe koji su kopali svoje grobnice da bi u njih lili suze, ja ću sad iskopati svoju i puštati da u nju padaju jedino opušci“.
  Emil Sioran

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here