Da li se u OŠ „Desanka Maksimović“ prikriva vršnjačko nasilje?

O problemu se izjasnio i ministar Šarčević

Foto: Ilustracija

Roditelji dece II-2 odeljenja OŠ „Desanka Maksimović“ iz Bačke Palanke već dve godine bore se sa problemom vršnjačkog nasilja, kako kažu, bezuspešno.


Prema njihovim navodima škola je problem do sada rešavala površinski i nedovoljno ažurno pa je nasilje od zadirkivanja preraslo u nasilje trećeg stepena.

Tim za zaštitu dece od nasilja ima rok od 72 sata da reaguje na prijavu za nasilje.

Česti su navodi po medijima da direktori osnovnih i srednjih škola prikrivaju i najbrutalnije slučajeve vršnjačkog nasilja, a sve kako bi sačuvali svoju fotelju!

„Deca im očigledno nisu bitna koliko i funkcija, pa na nasilje najčešće žmure ne bi li sakupljali bodove i poene. Svedoci smo mnogih primera i slučajeva vršnjačkog nasilja, gde često izostaje podrška žrtvama.“- prenosi Kurir.

“ Poslednji slučajevi nasilja potresaju Bačku Palanku, a roditelji kažu da je u školi rasulo i tvrde da direktorka OŠ „Desanka Maksimović“ sve „gura pod tepih“. Roditelji navode da deca nose noževe u školu, da se penju na krov, da se zakazuju tuče posle nastave, da je nedavno pao gol na dečaka …“

„Roditelje dece koja su žrtve nasilja direktorka savetuje da decu ispišu iz škole, eto kako ona rešava probleme. Imamo brdo prijava, reagovalo se samo na dve. Njoj uskoro ističe mandat i verovatno sve prikriva jer joj to ide u prilog, odnosno da bi ponovo bila izabrana za direktorku“ – kažu iz Saveta roditelja i dodaju da je o svemu obaveštena i školska uprava i pokrajinski sekretarijat, ali da je reakcija izostala.

O ovom tekstu izjavu dnevnom listu „Kurir“ dao je i ministar prosvete Mladen Šarčević. 

„Tu mora da se umeša i pokrajinski sekretarijat i sektor za osnovno obrazovanje. Državna sekretarka koja je iz Vojvodine je čak zadužena za nasilje u celoj Srbiji, svi moraju da urade svoj posao.

Mladen Šarčević

To što ja to već nisam čuo govori da se nisu baš udubili u slučaj, ali ja sigurno hoću. Ako je to sve tačno, ona neće biti direktor sigurno – oštar je prvi čovek srpske prosvete“.

Redakcija BAP vesti stupila je u kontakt sa direktorkom OŠ „Desanka Maksimović“, Miroslavom Perak koja je poslala pismenu izjavu. Ona tvrdi da mediji objavljuju neistine, i da se vršnjačko nasilje u ovoj školi ne prikriva.

Miroslava Perak

„Škola razmatra svaku situaciju u kojoj je narušena disciplina i pravila ponašanja – kako učenika,tako i zaposlenih . Sprovode se odgovarajuće mere, nastava se redovno odvija, pojedini slučajevi se kontinuirano analiziraju i rešavaju. Činjenica jeste, da škola ne prikriva nasilje, nego ga rešava u skladu sa zakonskom procedurom.Pojedinačni slučajevi su u vaspitnom, kao i vaspitno disciplinskom postupku, a u pojedinim su uključene odgovarajuće institucije u skladu sa svojim nadležnostima“, navodi Perak.

Ona dalje napominje da se škola ne može oglašavati o pojedinostima postupaka, u cilju zaštite privatnosti maloletnih učenika.

„Takođe, želim da napomenem da su se neki slučajevi desili van škole za koje nemamo nadležnost procesuiranja, ali imamo obavezu uticaja na pozitivnu promenu ponašanja kod pojedinih učenika. Svim zaposlenima u školi je u cilju bezbedna i sigurna sredina, a nikako poluistine i neistine koje se plasiraju u medijima“, završila je direktorka Miroslava Perak.

Da li direktori prikrivaju nasilje da bi zadržali svoje pozicije? Da li je rešenje premestiti dete u drugo odeljenje, ispisati ga iz škole, odseliti se negde daleko? Da li će ta deca imati neke posledice? Na kraju, da li su direktori, pedagozi i učitelji tu radi obrazovanja dece ili su deca tu zbog njih?

[wonderplugin_slider id=64]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here