Đorđe Jamušakov iz Bačke Palanke objavio novu knjigu o numizmatici

Foto: Dnevnik.rs

BAČKA PALANKA: Na tradicionalnom sajmu kolekcionarstva u Bačkoj Palanci, nekako spontano promovisana je nova knjiga Đorđa Jamušakova „Metalni novac na tlu Vojvodine kroz vekove”.


Pre ove knjige autor, a važi za jednog od najboljih poznavalaca numizmatike na prostorima Srbije i regiona, Jamušakov objavio je 25 knjiga iz ove oblasti.

Nova knjiga ima 250 stranica, bogato je ilustrovana fotografijama metalnog novca, štampana je u Slavonskom Brodu. Autor kaže da je ova knjiga malo drugačija od drugih, jer u njoj ima više istorije, objašnjavanja vremena u kome su pojedini novčići nastajali i bili u opticaju, odnosno više je edukativnog karaktera, jer nije namenjena isključivo numizmatičarima.

– U poslednjih 2.500 godina nema ni jednog novca koji je kovan, a koji nije bio ovde, odnosno u širem smislu na prostoru Vojvodine, u opticaju – pored ostalog kaže Jamušakov.

– Tu je novac iz vremena Kelta, Grka, Rimljana, Vizantije, Mađarske, Turske, srednjovekovne Srbije i Habsburške monarhije. Prvi metalni novac (prema današnjim pojmovima o kovanom novcu u obliku metalne ploče okruglog oblika) izrađen je u maloazijskoj kraljevini Lidiji. Taj novac je bio ovalnog oblika liven od elektruma, prirodne mešavine srebra i zlata vađenih iz peščanih nanosa maloazijskih reka Hermos i Paktol. Kuje ga 550 godina pre nove ere poslednji i najbogatiji kralj Lidije Krez. Morao je zlatom plaćati najamničku vojsku sa kojom je krenuo u osvajački pohod na Persijsko carstvo.

[wonderplugin_slider id=188]

 

Numizmatičar kaže da je odlučio, i to preneo svojim najbližima, da će kao legat Matici srpskoj ostaviti vrednu kolekciju keltskog i predmonetarnog novca

Tema o metalnom novcu na tlu Vojvodine, je veoma obimna, kaže numizmatičar. Knjiga čitaocu nudi hronološki prikaz metalnog novca koji je u dugom periodu, od šestog veka pre n.e. pa do polovine 20. veka, bio na tlu sadašnje Vojvodine, sa kratkim podacima o narodima i vlastodršcima koji su u protekla dva i po milenijuma taj novac iskovali.

Jamušakov važi za velikog poznavaoca vrednosti starog kovanog novca. Skromno kaže da iz glave može da prepozna skoro 3.000 novčića i proceni njihovu trenutnu vrednost. Ima vredne kolekcije, ali ima i planove. Kaže da je odlučio, i to preneo svojim najbližima da će kao legat Matici srpskoj ostaviti vrednu kolekciju keltskog i predmonetarnog novca.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here