Naknade za porodilje ne smeju da budu degradirajuće

411

Radna grupa za praćenje i procenjivanje efekata primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom završila je predlog izmena ovog propisa, a ministarka zadužena za demografiju, natalitet i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da se one odnose na tri kategorije porodilja.


Đukić Dejanović, koja je na čelu radne grupe, za „Blic“ navodi da se predlog izmena odnosi na porodilje koje su tek stupile u radni odnos ili su radile svega nekoliko meseci, a potom otišle na porodiljsko, kao i na porodilje koje su primale iznad hiljadu evra.

Ministarka kaže da je predloženo da se drugačije obračunavaju primanja porodilja koje su tek stupile u radni odnos ili su radile svega nekoliko meseci i primale jako male mesečne iznose.

„Predloženo je da se drugačije obračunavaju primanja za takvu kategoriju porodilja i majki i taj iznos ne sme biti degradirajući. Radna grupa je predložila tu izmenu, a preciznu visinu primanja će proceniti nadležna ministarstva“, napominje ministarka.

Ona ističe i da obećanje vlade da što više bude para u kasi biće više novca i za porodilje, buduće porodice, i dalje stoji i zato je posle prve izmene zakona letos nastavljena da se prati primena kako bi se došlo do najboljih rešenja.

Đukić Dejanović dodaje da je predloženo i kako ispraviti segment koji reguliše prava porodilja koje su imale primanja iznad hiljadu evra.

„Sada u zakonu stoji da im se računaju tri prosečne plate što je, primera radi, za zene koje su zarađivale i znatno preko hiljadu evra značajno umanjenje mesečnih prihoda, sto u dobrom delu dovodi do toga da se teze odlučuju na roditeljstvo.

Ova Vlada je iskreno angažovana i u svojim prioritetima ima popravljanje demografske slike i nataliteta i u predloga izmena je da se ne računaju kao do sada tri prosečne plate, već pet“, kaže ministarka.

Ona dodaje da kako je obećano na početku primene zakona tako je i urađeno.

„Vlada je obećala kada je donosila zakon da će i dalje raditi na njemu i da će se iznalaziti sto bolja rešenja u skladu sa finansijskim mogućnostima države. Nismo samo usvojili zakon i zatvorili to poglavlje. Nastavili smo da radimo, proverili mere i predložili nove izmene. Sada je na zajedničkoj oceni nadležnih ministarstava definitivan predlog sume. Nadam se da će jedna od prvih usvojenih odluka Skupštine u novoj godini biti upravo ove izmene“, kaže ministarka.

Ona ocenjuje da su ovim zakonom porodilje dobile ne samo vise nego sto su ranijim propisima mogle da dobiju već je i popravljen status žena.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here