Бачкопаланчани Милан и Јасна Коканов, упецали амура тешког 15,3 килограма

Капиталац брачног пара Коканов

2114
Фото: Јасна Коканов

Страствени риболовац Милан Коканов, у стању је да много тога жртвује, зарад своје велике љубави и хобија – рекреативног риболова. Од свог оца много је научио о риболову, коме се посветио још од малих ногу. Још као дечак, такмичио се у пецању рибе на пловак и увек је био међу најбољима.


Данас, због бројних обавеза много мање се бави пецањем него раније. Међутим, и поред тога искористи сваки слободан тренутак да изађе на воду. Не интересује га превише да ли је Дунав, канал ДТД или неко језеро.

Фото: Јасна Коканов

– Моја супруга Јасна и ја, одлучили смо да део одмора проведемо у природи. Тачније, кампујући на језеру „Провала“ код Вајске. На језеро смо стигли двадесет трећег јулског дана, између 18 и 19 сати. Једва нешто пре мрака, успели смо да поставимо камп и забацимо пецаљке. Риба је слабо радила, па смо некако више уживали у природи него у могућем улову. Током ноћи дошло је до пада температуре ваздуха, било је пријатније, па смо уживели уз цвркут птица и небо пуно звезда. Улова није било ни током ноћи, али ни током сутрашњег дана, иако је другог дана мало недостајало да се он догоди. Наредне вечери, легли смо да спавамао око 23 сата, а штапове смо поставили на сигнализаторе. Сигнализатори, иначе, детектују загриз рибе, без да се гледа у штапове. Исте ноћи, само сат времена након што смо легли да спавамо, зачуо се аларм са сигнализатора. Аларм нас је пробудио, па смо брже – боље, истрчали из шатора ка штаповима. У почетку нам се учинило, да је риба ситна, али смо према отпору који је давала, мишљење брзо променили. Како је риба све више прилазила обали, давала је све већи отпор. На крају након велике борбе која је трајала 20 минута, а чинло се као да је то трајало сатима, успели смо из воде да извадимо амура тешког 15 килограма и 270 грама. Испоставило се након мерења, да је ово мој лични рекорд на дивљим водама. Током овог улова нисмо журили, јер смо знали да се ова врста рибе не може извући из воде на брзину. Вреди напоменути, да није било моје супруге Јасне, која је мередовом прихватила рибу и извукала је из воде, мислим да овај улов не бисмо остварили. Амура смо упецали на старински начин, на кукуруз амбарац. После овог капиталног улова, нисмо могли да заспимо два сата, због јаких емоција. На крају, сами себи смо поставили питање, може ли годишњи одмор почети на лепши начин  и да ли ћемо овај наш лични рекорд у будућем времену, надмашити? – изјавио је, Милан Коканов.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here