Raspisan najveći do sada IPARD poziv za poljoprivredna gazdinstva

Poziv se odnosi na nabavku objekata i mehanizacije za poljoprivredna gazdinstava

490

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva raspisala je danas javni poziv za IPARD podsticaje iz mere 1, koja se odnosi na nabavku fizičke imovine poljoprivrednih gazdinstava, potvrdila je Tanjugu direktorka Uprave Biljana Petrović.


– To je najveći poziv do sada vredan 6,5 milijardi dinara. Poljoprivrednici mogu da podnose zahteve za sve ono što povećava vrednost njihovog gazdinstva: objekte, protivgradne mreže, hladnjče, mezanizaciju, priključne mašine, skladišta za žitarice – rekla je Petrovićeva.

Dodala je da proizvođači iz svih sektora poljoprivrede mogu da podnose zahteve.

– Mogu da nabavljaju sve što im je potrebno da pospeše i razvijaju svoju proizvodnju –  istakla je direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

Preciziralaje da je maksimalan iznos podsticaja po jednom gazdinstvu 700.000 evra, a za proizvođače mesa do milion evra.

– Ovim iznosima finansira se do 60 procenata ukupne vrednosti investicije, a ukoliko se radi o mladim poljoprivrednicima onda 65 odsto – rekla je Petrovićeva.

Direktorka Uprave je nepomenula da postoje određena ograničenja u pogledu veličine gazdinstva da bi moglo da se kvalifikuje za dobijanje podsticaja iz IPARD programa.

– Kada je reč o proizvodnji jagodičastog voće to je od dva hektara pa naviše, kad se radi o ostalim vrstama voća od pet do 100 hektara, s tim da u sektoru voćarstva to može biti i grinfildf inversticija, odnosno da krenu od nabavke sadnica i ukoliko to tada nisu imali ovakvu vrstu proizvodnje – navela je Petrovićeva.

Ona je napomenula da poljoprivredna gazdinstva mogu dostavljati prijave do 10. septembra ove godine.

– Mi prvi put očekujemo da u seprembru, kada skupimo sve aplikacije, počnemo sa isplatama 50 odsto avansa, kako bismo omogućili poljoprivrednicima da što brže završe svoju investiciju i kako ne bi morali da razmišljaju o kompletnom iznosu sreštava za tu investiciju. U momentu odobravanja projekta oni će se izjašnjavati da li žele taj avans. Ukoliko žele, dostaviće nam bankarsku garanciju. Nakon završetka investicije isplaćujemo ostatak novca – objasnila je direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

Petrovićeva je napomenula da preostalih 40 odsto novca za finansiranje investicije, poljoprivrednik obezbeđuje iz sopstvenih sredstava ili iz kredita.


Pročitaj: Dragan Guljaš iz Silbaša: Ove godine slabiji prinos luka

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here