Петицијом до боље пошумљености Војводине

Шта се захтева од надлежних?

Фото: Pexels

Мрежа „Пошумимо Војводину“ покренула је петицију којом од надлежних органа тражи да се реши проблем недовољне пошумљености овог дела земље.


Између осталог, они захтевају да се јединице локалне самоуправе у Војводини обавежу да израде планове пошумљавања, као и да издвоје одређени проценат државног пољопривредног земљишта за подизање ветрозаштитних појасева и пошумљавање.

Предлажу санкције за јединице локалне самоуправе уколико ове обавезе не испуне.

Такође, од Покрајинске владе захтевају да измени Одлуку о образовању Буџетског фонда за шуме како би се обезбедило учешће грађана и шире јавности у одлучивању о програму фонда.

Како наводе у образложењу, иако трећина општина и градова у Војводини има шумовитост мању од један одсто, само Општина Србобран има вишегодишњи план пошумљавања.

„Зато треба општине и градове обавезати да до одређеног рока израде ове планове. Кроз израду планова треба треба издвојити које конкретне површине ће се пошумити и којим врстама, решити имовинске односе, одредити ко ће бринути о шумама након садње и колико ће све коштати“, пише у образложењу петиције.

Више детаља о петицији можете прочитати на ОВОМ ЛИНКУ.

Подсетимо, према званичним подацима, Војводина је најмање пошумљена регија Европе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here