Obeležili Dan škole

Osnovna škola "Vuk Karadžić"

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ je tokom prošle nedelje obeležila Dan škole koji se proslavlja na Mitrovdan 8. novembra. Ove godine zbog epidemije Kovida izostala je tradicionalna svečana akademija.


Umesto nje učenici i nastavnici su organizovali niz aktivnosti na temu „Naša škola u prošlosti“ čime je pokrenut trogodišnji projekat sa ciljem da se rad škole prikaže kroz bogatu istoriju, zatim njenu sadašnjost, ali i budućnost.

Aktivi nastavnika razredne nastave i srpskog jezika organizovali su literarni konkurs u kome su učestvovali učenici od II do VIII razreda. Učenici VII i VIII razreda imali su priliku da provere svoje znanje takmičeći se u kvizovima opšte kulture i istorije srpskog jezika. Aktiv nastavnika likovne kulture je organizovao likovni konkurs, a najbolji radovi su izloženi u holu škole.

Direktorica škole Ninoslava Pilipović Valter je autore najboljih literarnih i likovnih radova, kao i najbolje takmičare u kvizovima nagradila prigodnim knjigama. Pored ovih aktivnosti nastavnici istorije Kajka Pavlović i Dušan Adamov bili su zaduženi da pronađu podatke iz prošlosti naše škole, dok je nastavnica likovne kulture Milica Rodić izradila plakat sa fotografijama starih svedočanstva i tablona generacija koje su bili đaci tokom prve polovine XX veka.

[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]

 

Nastavnica tehnike i tehnologije Verica Petrović izradila je maketu stare zgrade škole koja je srušena 1979. godine da bi se podigla nova škola, dok je nastavnica muzičke kulture Gorjana Stojić sačinila priču o nastanku školske himne. U duhu teme kojom je obeležen ovogodišnji Dan škole podsetimo se da koreni obrazovanja u današnjoj Bačkoj Palanci sežu na početak XVIII veka kada su Srbi u Velikoj seobi predvođeni patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem došli na ove prostore.

Od 1702. godine pri Pravoslavnoj crkvi radi škola u kojoj su đaci učili bukvarac, časlavac i psaltirac, a prvi učitelji su bili sveštenici. Opis škole nalazimo u izveštaju iz 1773. godine, iz vremena školskih reformi koje je sprovela austrijska carica Marija Terezija. Škola se nalazila na zemljištu koje je pripadalo Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, gde će početkom XIX veka biti podignut Hram Svetog Jovana Krstitelja.

Prvobitna zgrada škole pored učionica imala je kuhinju i dve sobe u kojima je stanovao učitelj. Nova školska zgrada sazidana je 1841. godine i imala je pet učionica. Tokom 1878. godine postojala su četiri razreda škole, koju je pohađalo 270 đaka. Dve decenije kasnije 1897. godine navedeno je da u Pravoslavnoj veroispovednoj školi ima pet odeljenja i to tri muška i dva ženska odeljenja. U ovo vreme, škola je imala mali toranj sa zvonom, koje je u 7 i 30 pozivalo đake u školu i zvonilo za početak i kraj nastave.

Između dva svetska rata škola je bila u nadležnosti Ministarstva prosvete Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije. Posle završetka Drugog svetskog rata, škola nastavlja sa radom, a zgrada i zemljište su oduzeti od Srpske Pravoslavne crkvene opštine u Bačkoj Palanci. Od školske 1945/46. radila je pod imenom Državna narodna škola, da bi 1952. godine promenila ime u Druga osnovna škola.

Ime škole je 1954. godine promenjeno u osnovna škola „Petar Drapšin“ po narodnom heroju i generalu Jugoslovenske armije. Zbog povećanja broja đaka deo nastave se odvijao i u sadašnjoj zgradi Mesne zajednice „Stari grad“.

Šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka ovde su bila odeljenja od prvog do četvrtog razreda, a u zgradi škole u Dositejevoj ulici od petog do osmog razreda. Stara zgrada škole u Dositejevoj postojala je do 1979. godine, kada je porušena, a na njenom mestu je sagrađena nova. Novu zgradu škole je projektovao svetski priznati arhitekta, palančanin Milan Pališaški nekada i sam đak naše škole. Nova škola svečano je otvorena 3. oktobra 1981. godine, a učenici i nastavnici su se uselili u moderno opremljene kabinete, kao i fiskulturnu salu.

Tada se formira još jedna škola pod imenom „29. novembar“ i u istoj zgradi paralelno će raditi sa školom „Petar Drapšin“. Pri OŠ „29. novembar“ radila su isturena odeljenja u sremskim selima Neštin i Vizić.

Odlukom Skupštine opštine Bačka Palanka, 1. januara 1996. godine dolazi do reorganizacije kada su dve škole spojene u jednu pod imenom „Vuk Karadžić“. Kroz četiri veka postojanja naše škole kroz nju su prošle generacije đaka, koje je osnovnim znanjima učilo puno učitelja i nastavnika, a o njima se brinulo pomoćno osoblje.

Naša škola je danas najveća u opštini Bačka Palanka i jedna od većih u Republici Srbiji, a njeni učenici i nastavnici danas postižu zapažene uspehe na polju obrazovanja i vaspitanja.


Pogledaj: Šušnica: Trenutna situacija alarmantna, narednih dana odluka o novim merama (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here