Школске торбе претешке – не би требало да прелазе 10 одсто тежине детета

Шта препоручују физиотерапеути?

Фото: БАП ВЕСТИ

Родитељ морају да издвоје право богатство за школску опрему, а она на крају буквално пада на слабашна леђа деце, чија тела расту и развијају се.


Школске торбе пуне књига не смеју да прелазе 10 одсто телесне тежине детета.

Истраживања показују да се 65 одсто дечјих болова у врату и раменом појасу и 35 одсто у лумбалном делу кичме јавља као последица тешких торби и ранчева, кажу физиотерапеути.

Према њиховим речима, ранац мора да буде чврст и има широке каишеве преко рамена, и дете мора да га носи на оба рамена.

Препоручљиво је да се користе траке за фиксирање око струка, а такође се саветује равномерно пуњење ранца, што значи да теже предмете треба ставити ближе кичми.

Упркос правилу 10 одсто, ученици нижих разреда у торби носе у просеку десет књига. Ту су и пернице са оловкама, фломастерима, бојицама, лењирима… затим ужина, флашица воде, понекад и опрема за физичко васпитање.

Стручњаци препоручују да се деца баве телесном активношћу како би се њихово тело здраво развијало, а јачање мишића помоћи ће и код ношења тежег ранца.

Данас постоје ранчеви са точкицима који могу да се вуку, што може да буде олакшање за малишане. Руксаци ученика до четвртог разреда тешки су у просеку од три до седам килограма, док од петог разреда та тежина није мања од седам килограма. Неки ранчеви досежу тежину и до 10 килограма.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here