Учестало вршњачко и „дигитално“ насиље у последње две године

Осим физичког насиља, које школе пријављују, у току последње две године учесталије су пријаве у вези са дигиталним насиљем

Foto: Canva

БЕОГРАД – Министарству просвете, науке и техннолошког развоја Србије 2021. године пријављено је 570 ситуација трећег нивоа насиља – физичког злостављања, а најчешће се бележи физичко или комбиновано – вербално, психолошко и физичко злостављање, преноси данас лист Вечерње новости.


„Анализа је показала и да се највећи проценат односи на пријаве вршњачког насиља, које је примећено у око 90 одсто ситуација“, поручују из Министарства али додају да је знатно мање случајева у којима су запослени насилни над учеником.

Осим физичког насиља, које школе пријављују, у току последње две године учесталије су пријаве у вези са дигиталним насиљем.

Из Министарства напомињу да је успостављен систем за превенцију и реаговање у случајевима насиља у школама, а да на појединачне ситуације реагују саме школе у складу са Правилником о протоколу поступања у одговору на насиље, злостављање и занемаривање.

Истичу да се стручна подршка пружа ученицима, родитељима и наставницима, а за сваку конкретну ситуацију дефинише у тзв. оперативном плану заштите, који садржи мере и активности које се предузимају у школи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here