За добро урађену пробу државне матуре оцена у дневник

Друго пилотирање будућег матурског испита за средњошколце почиње 5. априла

219
Фото: Canva

Средњошколци који буду задовољни резултатима тестирања и оценама које буду добили на другом пилотирању државне матуре имаће прилику да се изјасне да ли желе да им наставници те оцене унесу у дневник. То је једна од мера која би требало да утиче на мотивацију ђака да што боље ураде тестове, сазнаје Данас.


Друго пилотирање државне матуре почиње 5. априла, а у школама се увелико припремају за тај посао. Почело је достављање тестова на пунктове где их преузимају представници школских управа, а до тестирања је предвиђен низ детаљно испланираних корака о којима су школе већ обавештене. У другом пилотирању учествују државне и приватне средње школе у четворогодишњем трајању.

Тест из српског (односно матерњег језика за припаднике националних мањина) и математику полагаће сви ученици четвртог разреда свих гимназија и средњих стручних школа у Србији. Изузетак што се тиче математике су ђаци који су тај предмет имали једну или две године, а они ће као други испит бирати један од предмета са листе општеобразовних.

Као трећи испит гимназијалци ће моћи да бирају један од општеобразовних предмета, док ће за ученике стручних школа то бити стручно-теоријски тест. Овај тест сада неће полагати сви ученици средњих стручних школа, већ они који похађају образовне профиле који се пилотирају у оквиру пројекта државне матуре. Практични испит за ђаке средњих стручних школа биће проверен само на узорку ученика и школа.

Ђаци тестове раде под шифром. После прегледања које ће бити у школама, тестови се дешифрују. Потом прегледачи претварају проценте у оцене. Пошто се ученици упознају са резултатима тестирања и оценама које су остварили, изјашњавају се да ли желе да им се те оцене унесу у дневник, наводи се у допису школама у који је Данас имао увид.

Сви ученици ће после сваког теста попуњавати и анонимни онлајн упитник, у коме треба искрено и отворено да одговарају на питања, а њихови одговори служе за евалуацију испита и као препоруке за даљи рад. Такође, припремљени су упитници за председнике и секретаре школских матурских комисија, дежурне наставнике, супервизоре и за прегледаче.

Надлежни поручују да је сврха пилотирања државне матуре да се у пракси провери квалитет задатака и део процедура, због чега је важно да сви учесници активно допринесу провери и побољшању овог процеса.

„Важно нам је да добијемо поуздане информације о квалитету задатака, тако да током решавања тестова не би требало помагати ученицима ни на који начин. Испит треба да буде организован у складу са испитним процедурама: није дозвољено преписивање, разговор међу ученицима, ни ометање осталих ученика. Нема потребе да бринете: ни лоши, ни добри резултати неће имати утицај на екстерно вредновање школе. У овом тренутку средње школе својим озбиљним приступом организације пилотирања шаљу поруку о квалитету приступа образовно-васпитном раду. Резултати ученика на матурском испиту ће у годинама после пуне имплементације матуре, бити важан показатељ квалитета рада школа“, поручио је у допису школама Грегор Мохорчич, вођа тима Пројекта државне матуре.

Подсећамо да ће државну матуру први пут полагати ученици који су сада други разред средње школе, на крају школске 2023/24.године. Резултати тог испита биће вредновани при упису на високошколске установе, а у којој мери требало би да буде познато до почетка идуће школске године.


Сатница и датуми полагања

Ученици ће тест из српског/матерњег језика полагати у уторак, 5. априла, математику у среду, 6. априла, општеобразовни предмет у четвртак, 7. априла, а у петак, 8. априла теоријски део стручног испита и уметнички испит солфеђо и хармонија. Испити се сваки дан полажу од 12 до 15 часова. Ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом могу да имају продужено време за полагање. Од 11. до 15. априла предвиђено је извођење практичних делова стручних испита.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here