Еурибор на „црној граници“

Ако се обистине пројекције стручњака – ништа од нижих рата кредита у овој години.

Фото: Getty images

Еурибор, камата за коју су везани сви кредити у еврима, достигла је „црну границу“ од 3%. Управо се од те стопе и границе највише страхује, јер се показала као најкритичнија за време светске економске кризе 2008. године.


Како јавља портал Нова.рс, стручњаци су подељеног мишљења, једни сматрају да ће еурибор остати на нивоу од 3%, а други имају много мрачније прогнозе и очекују раст ове каматне стопе. У једном су, ипак, сложни, вредност еурибора сигурно још неће почети да пада.

Шансе да он престигне историјски максимум и дође на ниво од више од пет одсто нису реалне, барем тако сматрају стручњаци, али немају ни претерано лепе вести за дужнике.

Еурибор је током 2008. године достигао оно што стручњаци називају „средњом вредношћу“ – три одсто. На том нивоу се задржао најдуже, а историја би могла да се понови. Ако се обистине пројекције стручњака – ништа од нижих рата кредита у овој години.

„Током целе године вредност еурибора ће бити око тројке, дефинитивно неће падати“, каже професор Београдске банкарске академије др Зоран Грубишић.

Према његовом мишљењу, вредност ове камате може само да расте, али ни то неће бити велики и нагли скокови.

С друге стране, професор Економског факултета др Љубодраг Савић сматра да ово није крај раста еурибора, а самим тим ни рата кредита.

Он за портал Nova.rs објашњава да су економске и политичке околности у свету све горе и упозорава да се читав свет налази на почетку „економског рата“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here