„Гарсоњера“ од 8 м2 чак 30.000 евра, купац добија и купатило од три квадрата – спрат ниже

"И ми смо често изненађени шта људи све продају, али и шта купују"

Фото: Canva

Помама за некретнинама у Београду, која не јењава, не само да је подигла цене квадрата, већ је довела и до тога да се у огласима нуди све необичнији стамбени простор.


Поједини огласи за некретнине изазивају велику пажњу јавности, и док је раније често разлог за то била астрономска цена, данас се све чешће говори о површини станова који се оглашавају, а за које често тешко може да се поверује да нису шала, пише Euronews Србија.

На тржишту су традиционално најтраженији, па и најскупљи, мали станови и гарсоњере у центру града. Неке од њих имају такве квадратуре да је упитно да ли се уопште могу назвати гарсоњерама. Тим пре што је по Правилнику о условима и нормативима за пројектовање стамбених зграда и станова, минимална површина гарсоњере 26 квадрата, а стан овог типа би требало да има улазну зону, вишенаменску собу са простором за припрему хране, односно чајном кухињом и купатило.

Некретнина која се може наћи у огласима ових дана ове стандарде не испуњава, али зато ценом не заостаје за далеко условнијим објектима.

Продавац у огласу на продају нуди „гарсоњеру“ од само 8 м2 и то по цени од 30.000 евра или 3.750 евра по квадрату. Из Агенције која је огласила овај стан, за Еуронеwс Србија кажу да уз ово иде и купатило величине 3 м2 које је издвојено и налази се на етажи ниже.

Овај стан, како се наводи у огласу, налази се у високом приземљу стамбене зграде на Новом Београду, у Улици Париске Комуне. Додаје се да се зграда, која је изграђена 1965. године, налази у близини Студенског града.

Додају да је за само дан и по овај оглас имао око 1.000 прегледа и да је издвојено купатило засад највећи проблем за потенцијалне купце.

„Ако се упореди са дворишним становима који имају заједничко купатило, или са мемљивим сутеренима, овај стан је неупоредиво боља опција. Цена јесте јача, али је подложна договору“, кажу у овој агенцији.

Сличних понуда минијатурних станова од свега десетак квадрата има на десетине на порталима за оглашавање некретнина. Цене ових некретнина неретко иду и више од 4.000 евра по квадрату.

Недавно је за гарсоњеру од 11 квадрата у високом приземљу у Улици Гаврила Принципа тражено 72.000 евра, што је 6.545 евра по квадрату.

Директор једне агенције за некретнине Предраг Стајић раније је за Еуронеwс Србија рекао да људи могу свашта да огласе, али да је питање да ли неко то жели да купи и по којој цени.

„За 4.000 евра по квадрату гарсоњера мора да буде баш функционална. И ми смо често изненађени шта људи све продају, али и шта купују. Спремни су и на лошији квалитет да би купили локацију. То је нарочито изражено када су у питању мали станови, јер је потражња за њима највећа и најлакше се издају ако су у центру града“, рекао је Стајић.

Према његовим речима, издавање стана на дан допринело је да се увек нађе купац и за такве „минијатурне некретнине“.

„Људи који се баве тим типом издавања смештаја, узимају и тако мале станове, јер у тој некретнини нико неће живети. Туристи се задржавају кратко и не занима их да ли ће имати прозор, ако ће проћи јефтиније. Гарсоњера од 30 квадрата се издаје за 30 евра за ноћ, а ако неко има 15 квадрата, он спусти цену на 20 евра за ноћ и то му се више исплати него да купи већи стан за изнајмљивање у који мора да уложи и више новца“, каже директор агенције за некретнине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here