Како ће поскупљење струје у Србији утицати на привреду и инфлацију?

Очекује се да од септембра поскупи струја и за привреду

121
Foto: Pixabay

Од 1. септембра струја ће за домаћинства поскупети 6,5 одсто, саопштила је јуче Агенција за енергетику (АЕРС) која је и дала сагласност на захтев ЕПС-а.


Ово поскупљење далеко је мање од оног што је рецимо предлагао Фискални савет (15-20 одсто), а са чим се усагласила министарка енергетике, па чак и од оног што је изјавио председник Републике који је рекао да ће „гледати да поскупљење буде до 10 одсто“, преноси Danas.

Такође, поскупљење струје је и скоро двоструко мање од инфлације која је у јуну на међугодишњем нивоу износила 11,9 одсто, а тек ћемо видети колика ће бити у септембру, напомиње овај лист.

Како је саопштила АЕРС, просечна цена електричне енергије за купце који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама (домаћинства и мали купци) износиће без пореза и такси 8,144 динара по киловатсату и већа је у односу на постојећу просечну цену за 6,5 одсто.

Ово значи повећање месечног рачуна за струју за домаћинство које троши око 460 киловатсати месечно, што је просек у Србији, за око 300 динара.

Професор на ТМФ-у у Београду Петар Ђукић одређивање висине поскупљења на овај начин који фактички одређује Влада иако формално сагласност даје Агенција сматра неадекватним и популистичким.

Никакво једнократно повећање цене неће решити проблем ни ЕПС-а ни енергетског система. Гледа се да се покрију трошкови ЕПС-а, а они имају увећане трошкове и због превише запослених и због губитака који су од године до године од 13 до 16 одсто. Цена струје би требало да се креће по два, три процентна поена изнад инфлације, како би се дестимулисала потрошња, јер ми морамо да смањимо потрошњу струје и по становнику и у односу на БДП. Повећање цене испод нивоа инфлације је популистичка мера. Ако је нешто релативно јефтино више ћете га трошити, а ако је нешто скупље њега ћете мање трошити“, поручује Ђукић.

Како објашњава стручњак за енергетику Жељко Марковић, цело ово повећање цене ићи ће ЕПС-у, зато што ни ЕДС ни ЕМС нису тражили повећање мрежарине.

– Пошто се приходи од продаје струје деле отприлике на пола, ово поскупљење од 6,5 одсто за ЕПС ће значити повећање прихода за око 13 одсто. Уместо 29 евра по мегаватсату које су добијали до сада, добијаће 33 евра. Свако поскупљење значи ЕПС-у, али мислим да није поента да се обезбеди компанији да прегура зиму, већ да се успостави дугорочна цена струје која омогућује развој и инвестиције ЕПС-а, напомиње он.

Поскупљење мање од очекиваног за домаћинства код привредника је изазвало забринутост да би мањак прихода током зимске сезоне ЕПС могао да надокнади на испорукама струје предузећима.

Марковић истиче да пошто је привреда на комерцијалном тржишту није потребна сагласност нити се мора повећање најављивати месец дана раније као код домаћинстава.

Очекује се да од септембра поскупи струја и за привреду, а да би ЕПС функционисао потребно им је да цена буде 90 до 100 евра по мегавату, напомиње он.

Тренутно је у складу са препоруком владе цена струје за привреду ограничена на 75 евра по мегаватсату.

Зоран Дракулић, председник Пословног клуба Привредник поручио је да ако још поскупи струја за привреду, то би било срамотно.

– Нама су већ дигли цену струје за 55 одсто, а грађанима за 6,5 одсто. Очигледно је то социјална категорија и ново поскупљење за привреду би било права срамота, рекао је Дракулић.

Он је истакао и да се произвођачима струје из обновљиве енергије касни са исплатама за произведену енергију, док ЕПС увози струју за више од 400 евра по мегаватсату и то плаћа одмах.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here