Несташица свињетине на помолу

Број узгајивача свиња наставља да се смањује застрашујућом брзином.

Од почетка године, 86.022 свиње су убијене јер су биле заражене Афричком кугом, и садашња криза би могла да буде почетак великог тренда опадања производње свиња и свињског меса. Од почетка 2022. године ликвидирано је чак 43.000 пољских фарми.


Смањење популације свиња у Европи могло би да изазове несташицу свињског меса на регионалном тржишту. „Производња свиња широм Европе – осим Шпаније, опада, што ограничава понуду“, саопштила је пољопривредна комора. „У исто време, залихе свињског меса које нису извезене у Кину су на измаку. Оваква ситуација може довести до несташице свињског меса на полицама многих супремаркета, а самим тим и до виших цена меса. Проблеми узгајивача свиња би на крају могли погодити кланице и фабрике за прераду меса.

Пољопривредна комора Пољске упозорила је да неки фармери остају у послу како би испунили обавезе преузете у оквиру владиног програма субвенционисања. С друге стране, већина фарми са мање од 400 до 500 свиња прави губитке услед растућих трошкова производње и логистике.

Поред тога, пољопривредна комора је изразила забринутост због повећања тарифа везаних за ветеринарске инспекције. Процењује се да су нова правила која су ступила на снагу прошлог месеца изазвала скоро десетоструко повећање трошкова.

„Тренутна нестабилна економска и политичка ситуација чини такав корак неоправданим и ирационалним“, саопштила је пољопривредна комора. „Мале фарме свиња, као и оне које кољу свиње за сопствену потрошњу, изгледа да су најугроженији пред овим изазовом.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here