Шта ће се дешавати са ценом меса због афричке куге свиња?

афричка куга свиња

Фото: Getty images

Афричка куга свиња захватила је већи број општина и округа у Србији, због чега је до краја прошле седмице еутаназирано око 18.000 свиња- пишу 021.


Доктор ветерине и секретар Удружења за сточарство Привредне коморе Србије Ненад Будимовић изјавио је за РТС да фармери добро знају симптоме болести, али да је важно да знају и како да спрече њено ширење.

Будимовић је упозорио да предстоји период када је питање шта ће се дешавати и са ценом свињског меса и са бројем свиња.

„Ово ће бити тешка борба да се одржи производња свиња и свињског меса“, поручио је Будимовић.

„Када пратимо ситуацију и то зашто је одједном болест дошла у фокус, то можемо да повежемо са миграцијом туриста и великим прометом људи у летњем периоду“, додаје Будимовић.

На питање да ли то значи да је и човек преносилац, Будимовић каже да јесте и човек, али и производи тј. храна.

Фармери добро знају симптоме болести, али је важно да знају и како да спрече њено ширење.

„Оно што је најбитније је да се свиње не држе на отвореном простору, да комшије не долазе у економски део домаћинства, да се ради дезинфекција“, поручује Будимовић.

Објашњава и како се правилно ради дезинфекција.

„Није дезинфекција само сипање дизинфекционог средства у блато или по обору који није очишћен, простор мора да се опере и очисти и тек онда дезинфикује. Није само сунђер натопљен дезинфекционим средством дезобаријера, то мора да се мења“, рекао је Будимовић.

Преносиоци болести су и глодари, па је због тога дератизација веома важна. Чак 30 година нисмо имали системску дератизацију, а на питање да ли је сада прави тренутак за то, Будимовић каже да глодари сигурно јесу преносиоци, али да је питање да ли би системска дератизација сада била решење.

„То подразумева да стручне службе улазе у економска дворишта, постављају мамце, а мислим да није време за то, јер је то један од начина ширења болести. Сигурно да свако може да спроведе у свом домаћинству, а локална самоуправа на јавним површинама, па да се на тај начин смањи популација глодара“, поручује Будимовић.

Проблема у производњи свињског меса било је и пре појаве афричке куге свиња. Наводи да смо у 2023. годину ушли са неких 2.670.000 свиња, што је 200.000 мање него 2022. године.

„Није нам требало ово, свакако ово ће бити једна тешка борба да се одржи производња свиња и свињског меса, а видимо и да се у Европи дешавају велике промене – смањен је број крмача за неких 500.000 за свега годину дана. Цена свињског меса је порасла и сада је неких 3,3 евра по килограму, а била је 2,3 евра“, напомиње Будимовић.

Поручује да нам долази период када је питање шта ће се дешавати и са ценом меса и са бројем свиња.

На питање када би то поскупљење могло да се прелије на Србију, Будимовић каже да ми не производимо довољно свињског меса за сопствене потребе, као и да задовољавамо потребе негде око 87 одсто захтева тржишта.

„Остало нам је потребно за прераду и купујемо у ЕУ. Тешко је сада давати пројекцију и причати људима – бавите се узгојем свиња, а болест је у експанзији. Треба сачекати да видимо како ће све ићи не само у Србији, него и у Европи“, додаје Будимовић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here