У којим случајевима није добро да плаћате картицом

Фото: Canva

Стручњаци су дали следеће савете у којим случајевим није препоручљиво да плаћате кредитном картицом, зато што постоји ризик да останете без новца.


1. Ствари које можете вратити

Ако знате да бисте на крају могли вратити нешто што сте купили, свакако користите готовину, каже Стивен Холмс, финансијски стручњак и виши инвестицијски саветник у И-кешу.

Према Холмсу, многи људи одустају од испробавања ствари у продавници и уместо тога ће купити две или три величине исте кошуље или панталона, испробати их код куће и вратити величине које им не требају. Али вероватно ћете морати да причекате да добијете свој новац натраг ако сте платили било чиме осим готовином. Већина продавница ће вам аутоматски вратити новац према изворном облику плаћања који сте користили за куповину.

“Био би враћен на вашу кредитну картицу ако сте је користили, а новац се не појави увек на вашем рачуну неколико дана. Али, ако ваш рачун показује да сте куповину платили готовином, продавница ће вам надокнадити исти износ. Готовинска плаћања враћају се одмах након што се производи врате “, објашњава Холмс.

2. Куповине које обавите током путовања

Када одлучите да с нечим почастите на одмору, коришћење готовине може вам помоћи да избегнете неке озбиљно шокантне трошкове. Картер Сеут, финансијски саветник и главни извршни директор Кредит самита, каже да је паметније плаћати готовином када путујете јер би вам плаћање картицама могло донети додатне накнаде.

“Ако се налазите у другој земљи, коришћењем кредитне картице могло би вам се наплатити позамашна накнада за иностране трансакције”, упозорава.

Коришћење готовине такође вас може спречити од случајног прекомерног трошења током путовања, према Сеуту. “Ако идете на одмор и желите да потрошите само одређену количину новца, то у готовини такође вам може помоћи да будете на правом путу да испуните своје прорачунске циљеве”, објашњава.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here