Срећан вам Дан породице!

Генерална скупштина Организације уједињених нацијаj je 1993. године прогласила 15. мај за Међународни дан породице.

Светски дан породице представља дан када се посебна пажња посвећује значају ове јединице друштва као једне од најважнијих творевина цивилизације.


Овај дан се обележава још од давне 1994. године, када га је Генерална скупштина Уједињених нација уврстила у календар важних датума. Као основна ћелија друштва, породица треба да буде оснажена са сваког аспекта јер је здрава породица један од главних услова за стварање здравог појединца али и здравог друштва.

Породица би требало да представља стабилну социјалну заједницу у оквиру које, међу њеним члановима, влада поштовање, међусобно уважавање, подела одговорности, поверење и љубав. Према неким статистикама, у нашој земљи, готово 70% становништа чине породице са децом, самохрани родитељи заузимају велики део породичног становништва, са око 300 000 самохраних мајки и близу 80 000 самохраних очева. Сваки четврти брак у нашој земљи се окончава разводом, у ванбрачној заједници живи готово 250 000 наших суграђана и суграђанки.

Много парова се не одлучује на потомство услед велике финансијске неизвесности, а растући проблем у српским породицама јесте и насиље над женама. У нашој земљи у просеку око 30 жена годишње изгуби живот у породичном насиљу, а око 1000 деце годишње буде измештено из својих билошких породица у хранитељске.

Породица је веома важна за срећу, а ево и због чега:
Здрава породица је уточиште и мирна лука за бег од свега, нуди сигурност и подршку када ствари не иду сјајно.
Чланови здраве породице имају осећај узајамности, поузданости и међусобног ослањања.

Породицу чине људи који вас воле без обзира на све,на њих увек можете рачунати, на њихову љубав, пажњу и подршку. Сви чланови здраве проодице заједно пролазе кроз различите ситуације и то им помаже да изграде чвршће везе и обогате захвалност према другима. И на крају, породица је од пресудног значаја за изградњу осећања самопоуздања и самопоштовања.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here