Вучић: Наш одговор – не може да се прича о признању и уласку КиМ у УН

Утисци након нове рунде дијалога са Приштином која је одржана у Бриселу

Гостујући у емисији Таковска 10 на РТС-у, председник Александар Вучић рекао је поводом нове рунде дијалога са Приштином која је одржана у Бриселу, да је наш одговор предат међународним представницима. Не желимо да разговарамо о међусобном признању, признању и уласку КиМ у УН, истакао је Вучић.

Док је он председник, истиче, неће потписати ни формално ни неформално признање Косова, ни чланство у УН. Оценио је да су шансе да се европски предлог промени – никакве. Спремни смо да преговарамо о имплементационом плану, а ово нећу да потпишем, истакао је Вучић и додао да он „неће да имплементира пријем у УН“. Рекао је да бисмо на тржишту еврообвезница много боље прошли да смо увели санкције, али да неће заборавити 2015. годину, када је лично звао Путина да нам помогне у УН.

„Нема заштићених у борби против корупције“

На питање има ли Србија снаге да се избори с корупцијом, Вучић је потврдио, истичући да је важно да не буде заштићених ни у СНС-у, РТС-у, ДС-у, као и на сваком другом месту.

„Корупције има у локалним органима власти, у централним органима, као што их свуда у свету има. Мораћемо да се боримо да је искоренимо што је могуће више. Има и људи који се позивају на мене широм Србије“, поручио је председник, истичући да је то стална борба и у јавним предузећима, где је „највећи део колача“.

О причама о доласку „Мерцедеса“: Све бих дао да то буде могуће, али смо донели много погрешних одлука

Упитан о причама о доласку „Мерцедеса“ који би правио електричне аутомобиле са „Рио Тинтом“ и да ли се о томе разговарало, рекао је да је у више наврата разговарао о свему томе и безброј пута размишљао о томе.

„Све бих дао на свету да то буде могуће, али плашим се да смо донели много погрешних одлука. Ми смо једина земља у свету која се одрекла такозваног белог злата“, рекао је Вучић, који је критиково приче о томе да би земља нестала због литијума.

Напоменуо је да таквог договора још нема, али да је разговарао више пута са представницима Европске комисије.

Постоји идеја да се исплати помоћ по детету до 16 година

Вучић истиче да постоји идеја да у наредном периоду, по детету до 16 година, мајкама или законском старатељу буде исплаћена помоћ.Говорећи о стању у пољопривреди, Вучић каже да су пољопривредници увек незадовољни, и да су подигнуте откупне цене.

„Шта да радимо што малинарима нису исплатили хладњичари. Да их похапсимо. Сви долазе и траже од државе. Министарка Танасковић ради добро, причаћемо и о цени грла говеда, и о свињама. Неки траже да се повећава за 50 или 60 одсто“, рекао је Вучић.

Председник верује да ће буџетски дефицит бити под контролом.

„Увек имамо таргетиране програме, повећање пензија је било велико“

Председник Србије је рекао да Мађарска има инфлацију 26 одсто.

„Код нас је увезена инлфација, због цена енергената. Успели смо да сачувамо чврст курс динара, да подижемо девизне резерве. Оне су највеће у историји Србије, као што су нам и резерве злата највеће у историји. Разумем ја и да људи у Србији тешко живе. Ви са РТС-а имате високе плате, мада и код вас има људи са малим платама, не ви звезде. То и јесте суштина, да помогнемо људима који имају мале плате. То ћемо радити развојним пројектима, и увек имамо таргетиране програме. Повећање пензија је било велико, и биће још веће, јер имамо нову формулу, брже ће пензије пратити плате“, рекао је председник.

Верује да ће бити и једнократних давања.

На тржишту обвезница прошли бисмо боље, проблем је био што нисмо увели санкције Русији

Вучић је говорећи о усклађивању са политиком ЕУ рекао да страним представницима каже шта мисли.

„Они мени онда опет то замере, напишу у извештајима да их Вучић не слуша. И онда имамо много штете од тога. Ми смо изашли на тржиште обвезница, и прошли бисмо много боље, али је био проблем што нисмо увели санкције Русији. То је директан финансијски губитак“, рекао је Вучић.

Додаје да није у стању да процени колико би финансијски резултати били бољи.

Рекао је да се сећа 2015. године када су нам Руси помогли. „Могу да нађем негативне примере, када су нам уводили санкције, али ја нећу заборавити 2015, када сам лично звао Путина да нам помогне у УН. Због тога данас немамо жиг геноцидног народа“, истакао је Вучић.

Такође је рекао да је нама Украјина искрени пријатељ.

„Нити смо ми њима урадили било шта. Ја сам се видео и са Кулебом, и са Шмихалом, премијером. Они нису одушевљени, то каже и њихов амбасадор. Али они разумеју нашу политику. Како ја да објасним да неко прича о територијалном интегритету Украјине, а онда дође овде и прича другу причу, ја мислим да то у Украјини разумеју“, рекао је Вучић.

„Највећи раст плата ове године у региону“

Председник изјавио је да је у односу на 2012, Србија ове године имала највећи раст плата у региону, у односу на Босну и Херцеговину, Северну Македонију, Црну Гору и Хрватску.

„Постајемо први пут први, са најнижом стопом јавног дуга и незапослености, иако смо делили треће и четврто место пре осам година у региону. После нас најнижу стопу незапослености има Албанија“, рекао је Вучић.

Очекују, како каже, да просечна плата у марту буде 750 евра, а до краја године 820 евра. „До краја 2025. године, оно што људе занима, очекујемо да просечна плата буде хиљада евра, уз инфлацију која није увезена“, навео је председник.

О изборима на КиМ

Упитан да ли је у Бриселу било речи о ванредним изборима на Косову и Метохији, каже да није и да не зна да ли ће Приштина да спроведе изборе.

„Курти у скоријем периоду неће формирати ЗСО“

Упитан да ли очекује да Курти прихвати формирање Заједнице српских општина, рекао је да не очекује.

Сматра да ми морамо да донесемо одлуку, да будемо озбиљни у тим разговорима, пошто се Приштина бави дневном политиком.

Зато је, објашњава, скоро уверен да Курти у скоријем периоду неће формирати ЗСО.

„Да ли ће то бити месец, два или шест, али ће неко морати да је формира, тада ће остати на нама да разговарамо о другим темама“, каже председник.

Курти, објашњава Вучић, каже да не може да прихвати обавезе које су неки пре њега преузели, да је то била криминална влада, да је обећао народу да то неће да испуни, иако му говоре да је то обавеза.

Описујући како изгледају разговори у Бриселу, истакао је да – они кажу своје, ми своје, и ништа се не слажемо.

„Примићу у четвртак или петак родитеље убијених младића у кафићу Панда“

Председник Србије рекао је да ће породице младића убијених у кафићу „Панда“ у Пећи 1998. године примити у четвртак или петак.

Додао је да ће у то време имати времена, јер му је отказана посета Азербејџану.

Четири споразума о ЗСО, основни из 2013. године

Вучић је рекао да о Заједници српских општина постоје четири споразума.

Према његовим речима, основни споразум је из 2013. године, други је мандат управљачког тима, трећи план имплементације, и четврти је први споразум о принципима.

„Осим надлежности ЗСО, као што су јачање демократије, примарне и секундарне здравствене заштите, услова за повратнике, истраживачке активности, такође може да промовише и да представља заједничке интересе чланова ЗСО, и представља их испред власти у Приштини – дакле да чини и обавља јавне услуге, мониторинг над спровођењем својих циљева, и друге надлежности. Састоји се од скупштине, председника, савета, одбора и администрације. Имају права да поседују своју покретну и непокретну имовину, да имају компаније, заставу, грб“, објаснио је Вучић, додајући да се одлуке доносе двотрећинском већином.

„Нико неће пустити да разговори трају унедоглед“

Председник Вучић каже да Жозеп Борељ долази у Северну Македонију 18. марта, и да то није никакав рок.

„Европски савет заседа 24. марта, тамо ће да кажу шта ми радимо. Ако не радимо довољно неће да нам отворе неке кластере. Притисака ће бити, наравно, и нико неће пустити да разговори трају унедоглед, али до сада су трајали унедоглед“, рекао је председник Србије.

„Нећу да учествујем у имплементацији неких ствари“

„Радимо на имплементационом плану како да уредимо регионално представљање, царинске печате, по споразуму Борка Стефановића из 2011. Како да уредимо слободу и проток робе и услуга, о правима СПЦ“, рекао је Вучић.

Председник Србије истиче да ће овај план из Брисела бити оквир преговарачког процеса.

„Мени је речено да нема преговарања о томе. Понављам пети пут, нећу да учествујем у имплементацији неких ствари. Ево десети пут да поновим. Рекао сам и Макрону, и Шолцу, и Лајчаку. Док сам председник нећу потписати ни формално ни неформално признање Косова, ни чланство у УН“, рекао је Вучић.

„Спремни смо да преговарамо о имплементационом плану, а ово нећу да потпишем“
Упитан какве су шансе да се eвропски предлог промени, одговорио је: „Никакве“.

Објаснио је да се мапа пута тиче тога да се договоримо шта ће бити имплементирано, али да он „неће да имплементира пријем у УН“.

Ми, каже, правимо имплементациони план, зато ће долазити Лајчак у Приштину.

„Спремни смо да преговарамо о имплементационом плану, а ово нећу да потпишем“, поручио је Вучић.

„Поносан сам на јунаке са Кошара“

Истакао је да је поносан на јунаке са Кошара, те да Србија зато улаже у филмове о њима, споменике, као и у примања за те људе.

„Уложили смо и у булеваре, авеније и мостове. То радимо и са јасеновачким жртвама, као и другим национално важним стварима – од споменика Стефану Немањи до Храма Светог Саве у који смо уложили десетине и десетине, да не кажем стотине милионе евра“, навео је Вучић.

„Имамо 521 милион кубних метара гаса, и даље најнижа цена струје у Европи“

Вучић каже да када водите државу морате да размишљате о томе да ли ћете имати довољно лекова, новца, шећера, уља, соли, брашна и струје и да морате да гледате да држава иде напред у свим сегментима.

„Прошла је зима, да ли смо имали проблема са струјом? И даље најнижа цена електричне енергије у Европи. Ниједан дан није био без струје и гаса. Имамо гаса у овом тренутку још 521 милион кубних метара у нашим складиштима у Мађарској и Банатском Двору. Планирамо да докупимо још да бисмо били сигурни за следећу зиму“, рекао је Вучић.

„Тастатура ратници би да ратују туђом децом, хајде да направимо рационалне компромисе“

Вучић је истакао да је за Србију важно да чува мир, своју децу, и националне интересе.

„Тастатура ратници“, како је рекао, би да ратују туђом децом, а кад крену на КиМ, кажу – нису нам дали због пи-си-ар теста.

Указао је да је 99,99 одсто Албанаца за независно Косово, и истакао да се то неће променити.

„Хајде да направимо рационалне компромисе који се тичу реалног живота“, поручио је председник.

„Спреман сам да идемо на народну проверу“

За њега је, истиче, важно да људи знају да се трудио и борио за нашу земљу, и да ће то наставити док траје мандат.

„Ако људи мисле да не радим свој посао, спреман сам да идемо на народну проверу, да видимо да ли уживам поверење народа“, рекао је Вучић.

„Борељова изјава је врло неодређена“

Вучић је рекао да су медији објављивали делове предлога, и да су објављивани само лоши предлози, а да је било добрих, као о СПЦ и ЗСО.

„Немам шта да кријем, ово нам је постављено: Или хоћете или нећете. Борељова изјава је врло неодређена, ја сам говорио о концепту или оквиру. Спремни смо да разговарамо о свим темама, и то би довело до нормализације. Да, нама је потребна нормализација са Албанцима. Али то нема везе са најважнијим државним питањима, како је представљено у парламенту, са оним насилним представама у Скупштини, банерима, нападима, снајперским пушкама. До тога да ћу потписати, а онда нисам потписао. Па онда да ћу дати Ани Брнабић да потпише, али нисам то урадио“, каже Вучић.

Нама је увек лакше да поверујемо да је ЦИА изазвала земљотресе у Турској, рекао је Вучић и додао: најежим се од тога, а у то верује 25 одсто људи у земљи.

„Па што не у Москви, него у Дијарбакиру“, рекао је председник Србије.

Вучић истиче да се не крије ниједан споразум, и да је сваки који је постигнут јавно објављен.

„Сваки могу да виде на сајту Канцеларије за КиМ“, додао је председник Србије.

„Не може да се прича о међусобном признању, признању и уласку КиМ у УН“

Србија је спремна да ради на имплементацији многих ствари из плана, али смо изнели јасну велику једну примедбу. То сам рекао и Макрону и Шолцу у Минхену, и свих великим лидерима. Реч је о томе да не може да се прича о међусобном признању, признању, и уласку Косова у УН – рекао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да је лековит промет робе и услуга, да би могли мирно да живимо, и да нико не пуца на нашу децу на КиМ.

„Али кључна питања која се тичу Устава Србије, недвосмислено и на сваком месту сам јавно и јасно рекао. Снага позиције Србије је управо у томе. И шта мислите зашто нисам потписао ништа, за шта су говорили да ћу да потпишем. Имате изјаву, мислио сам да је човек пристојан, а изненадио сам се у Скупштини, француски држављанин Милош Јовановић је објавио на Инстаграму да сам издајник који хоће да потпише сецесију Косова. Два дана касније, ево ништа није потписано у Бриселу“, истиче Вучић.

„Потврђена пресуда Тодосијевићу показује колико је тешко правити договоре“

Председник Вучић је рекао, након што је бившем министру локалне самоуправе из редова Српске листе Ивану Тодосијевићу суд у Приштини потврдио пресуду због изјаве о Рачку, да „људи из САД и Европе“ на тај начин показују да због вербалног деликта хоће да иселе све људе са Косова и Метохије“.

Вучић је указао да „и то показује колико је тешко са таквим људима разговарати и правити било какав договор“.

„Међународним представницима предат наш одговор“

Председник Александар Вучић каже да је међународним представницима предат одговор на шест густо куцаних страница, који је показао у студију.

„Наш нон пејпер, одговор на тај папир, оштар је, озбиљан и утемељен у међународном праву“, истакао је Вучић.

Вучић: Нисмо тајно преговарали, сваки пут сам говорио истину

Председник Александар Вучић каже, говорећи о јучерашњем састанку, да се нису договорили, али да ће бити још разговора.

„Нисмо тајно преговарали, сваки пут сам говорио истину, никада ништа нисмо крили“, истиче Вучић.

Мора се, истиче, размишљати и шта су последице.

То су, пренео је речи европских званичника који су у Београд донели предлог за КиМ, заустављање евроинтеграција, директно повлачење инвестиција, изолација од света.

Председник Александар Вучић учествовао је јуче у новој рунди дијалога Београда и Приштине.

Александар Вучић у емисији
Вучић је разговарао са високим представником Европске уније Жозепом Борељом, специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Састанак је био тежак, рекао је председник и истакао да је инсистирао на формирању ЗСО, као и да је договорено да се разговори наставе.

Напоменуо је да нису говорили о европском предлогу за КиМ, него о имплементацији раније договореног.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here