Нестанак Данке Илић (2) – Појавио се први траг, три су кључна податка

Прегледањем камера са граничног прелаза Кладово-Турну-Северин, полиција је наводно дошла до закључка да су прелаз између Румуније и Србије прешле две жене

Фото: МУП

Девојчица Данка Илић (2) из Бора нестала је у уторак у 13.45 у насељу Бањско поље, на себи је у тренутку нестанка имала љубичасте панталоне и маслинастозелену јакну. У Србији је због њеног нестанка укључен Амбер алерт систем, и цела држава је позвана да је тражи.

Полиција је кренула у опсежну акцију са псима трагачима у Бањском Пољу.

У истрази о нестанку Данке Илић (2) из Бора, која је последњи пут виђена 26. марта у Бањском пољу на имању свог деде, јуче су се појавили нови трагови који, према незваничним сазнањима, иду у прилог сумњама да је девојчица пребачена преко границе.

Наиме, јуче су пристигли први резултати вештачења телефона Данкине мајке Иване, која је последња видела девојчицу и из чијег видокруга је она нестала.

– Наводно, постоје индиције које указују на то да је са мајчиног телефона на гуглу претраживан гранични прелаз између Србије и Румуније, односно прелаз Кладово-Турну-Северин. Поред тога, наводно је гуглано и које су запрећене казне за одређено кривично дело – каже нам извор и додаје да поред тога, постоје и информације да је на дан нестанка мале Данке на граничном прелазу са Румунијом снимљен аутомобил у ком је било дете налик несталој девојчици.

– Прегледањем камера са граничног прелаза Кладово-Турну-Северин, полиција је наводно дошла до закључка да су прелаз између Румуније и Србије прешле две жене – незваничне су информација из извора упућених у истрагу.

Како се даље сазнаје, интересантно је да две жене које су снимљене на граничном прелазу личе на жене које су у суботу увече снимљене у Бечу са двојчицом која неодољиво подсећа на Данку Илић.

– Прегледањем снимака са камера утврђено је да су бар два аутомобила прошла гранични прелаз и да су у њима биле особе које личе на женске особе са снимка из Беча, а за које је грађанин који је снимак и направио телефоном, навео да су комуницирале на румунском језику – сазнаје се.

Извор каже да има индиција које указују на то да су у нестанак Данке Илић уплетене румунске држављанке.

– Истрага је комплексна, коцкице се полако склапају. За сада има одређених нових трагова који иду у прилог томе да је дете отето. Даљи рад се свакако наставља – објашњава нам извор.

Према речима мајора полиције у Управи криминалистичке полиције, Бојане Отовић Пјановић, која на терену руководи потрагом за Данком Илић, сада су сви осумњичени и ниједна опција се не искључује из истраге.

Форензичар: Кључ целог случаја је мајка

Полиција је првих сати од нестанка девојчице претражила 10 квадратних километара у Бањском Пољу.

– Након девет дана не би се враћали на место нестанка девојчице да не постоје нова сазнања и докази и да ту постоји нешто што може донети одговор где је нестала девојчица. Кључ свакако целог овог случаја налази се у мајци. Она је пријавила нестанак и последња видела дете – каже за „Telegraf.rs“ Часлав Ристић, форензичар.

Након вишегодишњег искуства у оваквим случајевима везано за Данку Илић плаши се најгорег сценарија.

– Из свега овога што нам је до сада познато сумњам да је у питању отмица детета. То се могло закључити већ након што је полиција након 24 сата касније усмерила истрагу у другом смеру. После чешљања 10 километара терена око места нестанка – каже форензичар Ристић.

О нестанку девојчице Данке Илић извештавају и страни медији.

Налази се у свим вестима и насловним странама.

Апел МУП-а Српске

Министарство унутрашњих послова Републике Српске позвало је данас грађане да уколико имају информацију о несталој девојчици Данки Илић, из Србије, хитно обавесте полицију на број телефона „122“. „Двогодишња девојчица је нестала 26. марта 2024, 13.00 сати у Бањском Пољу, Бор, Србија. Девојчица има смеђу косу, смеђе очи и висине је око 85 центиметара“, саопштено је из МУП-а Српске.

У потрагу за Данком укључила се и словеначка полиција

У потрагу за двогодишњом Данком Илић из Бора, која је нестала 26. марта у насељу Бањско Поље, укључила се и полиција Словеније. Како преноси словеначки портал 24УР сви који имају било какву информацију о несталој девојчици, могу да је јаве словеначкој полицији.

„Уколико имате било какву информацију, можете назвати хитну помоћ словеначке полиције на број 113“, навела је полиција.

Претражене и напуштене куће у крају

Од пре два дана расписана је и Интерполова потерница, после снимка из Аустрије, за који се сумња да је на њему нестала девојчица.

Настављају се опсежне истражне радње. Јуче је полиција претресала све куће у насељу Бањско поље, за сада нису познати резултати.

Полиција наставља оперативан интензиван рад. Проверавају се све чињенице и сва лица која могу да се доведу у везу са нестанком девојчице.

Полицијске патроле и даље су у Бањском пољу, а полиција и даље претражује терен. У претходних седам дана, специјалистички тимови МУП-а претражили су околину куће, као и дивљу депонију на старом бањском путу, а претражују се и куће оних људи који ту не живе.

Ивана Илић, мајка нестале девојчице, први пут од момента Данкиног нестанка, огласила се за Курир, и у потресној исповести отворила душу како проживљава дане без загрљаја своје ћерке.

– Не знам како издржавамо све ово, мучно ми је да причам о томе, мучно ми је да мислим о томе, само Бога молим да нам се она врати. Кад све то прође, рекла сам да ћу се огласити јавно на све увреде и објаве, јер стварно нема смисла ово што поједини раде. Ја тренутно нити желим, нити имам снаге да сада разговарам на ту тему, само нам је једна ствар битна, а то је наша Данка – рекла је Ивана уморним гласом.

У разговору са Данкином мајком, она каже да она о другој опцији осим њеног жељно ишчекиваног доласка и не размишља.

– Тешко ово може било ко да разуме, само желимо да се појави и што пре ово заврши, о другим опцијама не желим ни да мислим, нити имам снаге – каже мајка нестале девојчице.

Аутор снимка који је подигао целу Европу на ноге, Србин из Беча Саша Божиновић, председник Српског културног центра у том граду, открио је како је заиста настао снимак на ком се види девојчица за коју се сумња да је Данка Илић (2), која је нестала прошлог уторка.

– У недељу негде око 16.20 часова, ми смо од Амбасаде Републике Србије овде у Бечу добили линк са снимком мале девојчице и препоруку да поделимо свим нашим члановима у групи, ако би неко можда видео Данку, да нам помогне у истрази. Мокрањац тренутно има 350 играча и 6 Воцап група родитеља, у којима су 250 породица. У тим групама сам ја одмах поделио линк са снимком мале девојчице – започео је разговор наш саговорник, а потом истакао због чега мисли да је мушкарац који је направио снимак, прво требао да обавести српску полицију:

– По нашим сазнањима, видео-запис је направио наш држављанин који живи овде у Бечу, након чега је снимак послао српској полицији. Мислим да је то била грешка и да је прво требало да обавести полицију у Бечу, која би могла брже да одреагује. Вероватно је тешко знати како реаговати у тим ситуацијама, а и како сам чуо, тај мушкарац не живи дуго у Бечу и не зна добро немачки. Лако је бити паметан сада – рекао је Божиновић.

Након информације да постоји могућност да је на снимку нестала девојчица из Бора, те да се налази у Аустрији, Срби у Бечу су се одмах активирали како би помогли у потрази.

– Ми се сви надамо да је то мала Данка на том снимку јер, сви смо ових дана стрепели да не дај Боже нађу девојчицу доле мртву. Опет, није добро ни да је украдена, али дај Боже да је жива и здрава и да је бечка полиција пронађе – истиче Саша Божиновић.

Он се осврнуо и на место где је видео-запис настао. Како је објаснио, пре само неколико година у близини је дошло до терористичког акта.

– Девојчица је снимљена у центру Беча и као што каже бечка полиција, тај део је скроз покривен камерама јер је у близини пре само пар година био терористички акт. Надамо се да ће бечка полиција успети да нађе те две особе, сви жељно ишчекујемо да се нађе дете. Цео Мокрањац се моли и нада да је Данка жива – закључио је Саша Божиновић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here