Ivanuša: Srbija epidemiju drži pod kontrolom

466
Foto: Tanjug, Predsedništvo Srbije, Slobodan Miljević

Broj zaraženih u Srbiji novim koronavirusom je stabilan poslednjih nedelju dana, što znači da se epidemija, za sada, drži pod kontrolom, kaže šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.


On je za Tanjug naglasio da je za zaustavljanje epidemije potrebno smanjiti kontakte među ljudima, da se održava socijalna distanca, ali da su važne i higijenske mere kao što su pranje ruku, „higijena kašlja i kijanja“.

Podseća da se prvi pacijent zaražen korona virusom u Srbiji pojavio pre nešto više od mesec dana i da je do danas Srbija puno toga uradila.

[wonderplugin_slider id=94]

 

„Znamo da je promenjen način na koji funkcioniše zdravstveni sistem kao takav , oslobođeni su dodatni kreveti za pacijente kojima treba bolničko lečenje. Obezbeđeni su i dodatni kapaciteti za bolničko lečenje, kao što je Sajam. To je od izuzetne važnosti kako bi oboleli građani, kojima treba zdravstvena pomoć, znali da ima mesta u bolnicama“, naveo je on.

Ističe da se situacija u svetu, što se tiče pandemije, izuzetno je brzo razvija.

Podseća da je prošlo tek 100 dana od kada je SZO prvi put obaveštena o grupi bolesnika sa upalom pluća u Vuhanu i da je početkom januara ta organizacija obavestila sve države članice o novoj epidemiji u Kini.


Pogledaj: Svaki deseti radnik u Srbiji bez posla zbog epidemije korona virusa


„U prvoj polovini januara mi smo prosledili prvi paket uputstava za rad sa obolelima i preventivne mere koje treba zemlje da urade da se spreme za pojavu epidemije. U Srbiji se sve te mere sprovode i vidimo da je broj obolelih stabilan“, zaključio je on.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here