Mesec dana vanrednog stanja u Srbiji: Kada ćemo se vratiti u normalu?

Srbija se nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolesti izazvane virusom Kovid-19

1945
Foto: Novosti

Prošlo je mesec dana od kada je predsednik Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje na teritoriji cele Republike Srbije.


Srbija je odolevala novom virusu, sve do 6. marta, kada je registrovan prvi slučaj.

Precizno određenje dana kada ćemo se vratiti na poslove, u škole, kretati u doba koje želimo – svakako da u ovom trenutku nije moguće.

Ovo su neka od predviđanja pojedinih članova kriznog štaba u poslednjih nedelju dana:

Predsednik Vučić je rekao da se nada da će krajem aprila, najkasnije početkom maja biti ukinuto vanredno stanje.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će se građani Srbije, sudeći prema aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, u normalne tokove života vratiti u junu.

[wonderplugin_slider id=10]

 

„Najoptimističnija prognoza je da vrtići i škole prorade krajem maja, a možda čak i u junu. Fakulteti će pratiti rad škola, a o treninzima i sportu još je rano da razmišljamo“, rekao je doktor Tiodorović, uz to proccenivši da kada je reč o penzionerima oni i dalje moraju da budu u celosti zatvoreni.

Pred nama je još pet nedelja, ocenio je dr Predrag Kon: „Samo jedna biće teška, i bitno je da se u njoj ne dogodi greška.“

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević u više navrata nije želela da govori o datumima, ali, već standardno, napominje: „Uz poštovanje mera, izvesno je da će epidemiji kraj biti bliži.“ Nedavno je rekla da ima ideju kada će to biti, ali da ne želi da precizira zbog rizika da tako ne bude, jer bi onda usledile kritike na njen račun.

„Broji se u nedeljama“, kratko je procenila.


Pogledaj: Penzioneri će moći da napuste kuće TRI DANA NEDELJNO po pola sata

Pogledaj: Drugi dan za redom preko 400 novozaraženih u Srbiji

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here