Opština Bačka Palanka peta po broju aktivnih slučajeva u Vojvodini

Epidemiološka situacija u Bačkoj Palanci vrlo nepovoljna

1329

BAČKA PALANKA: Trenutna epidemiološka situacija u Bačkoj Palanci je vrlo nepovoljna. Po broju aktivnih slučajeva, opština Bačka Palanka trenutno se nalazi na petom mestu u Vojvodini (od 47 opština).


„Broj pacijenata u covid ambulanti je i dalje vrlo visok i kreće se oko 250 dnevno. Broj covid 19 pozitivnih osoba se kreće od 30 do preko 55 dnevno. Tokom oktobra registrovano je preko 1000 obolelih osoba u opštini Bačka Palanka, a u novembru do danas 17.11. već 970“, kaže epidemiološkinja dr Mirjana Valan.

Kako dalje navodi dr Valan, dispanzer za decu i školsku decu je takođe preopterećen jer se skoro sva obolela deca pregledaju i testiraju u Bačkoj Palanci. Tokom raspusta je bilo primetno smanjenje broja testirane i pozitivne dece, ali sa početkom škole raste i broj obolele dece.

Punkt za vakcinaciju radi bez prestanka od februara meseca, trenutno se dnevno aplikuje oko 300 doza vakcine (mahom treće doze). Punkt radi svakog radnog dana i subotom, pre podne, sem četvrtkom posle podne. Ukupno je do sada vakcinisano oko 18.170 građana u opštini, a preko 7000 je primilo i treću dozu vakcine. Nedeljno se, prvom dozom, vakciniše između 100 i 150 građana.

„Po novom Stručno metodološkom uputstvu treća doza Sinofarma (kineska vakcina) može da se da posle 4 meseca od druge doze, a sve ostale vakcine 5 meseci nakon druge doze. Pacijenti koji nisu dobili poziv mogu da dođu na vakcinu kad prođe preporučeni period. Na punktu trenutno ima svih vakcina (i Moderna), a isporuka Astra zeneka vakcine se očekuje“, dodaje ona.

Vakcinacija protiv gripa je u toku, a krajem prošle nedelje distribuirana je i Influvac Tetra, četvorovalentna grip vakcina (2100 doza). Trenutno na raspolaganju u opštini Bačka Palanka je i trovalentna Torlakova vakcina protiv gripa, koju mogu da prime osobe od 18 do 65 godina života.

„Molimo građane koji su se prijavili preko eUprave za grip vakcinu (iako dobiju poziv), da ne dolaze u Bačku Palanku već da se jave svom izabranom lekaru. Vakcina je distribuirana na sve punktove, tj. naseljena mesta u opštini“, rekla je epidemiološkinja u bačkopalanačkom Domu zdravlja.

Po novom uputstvu o vakcinaciji, razmak između kovid i grip vakcine treba da bude 14 dana zbog lakšeg praćenja eventualnih postvakcinalnih reakcija.

„Molimo građane naše opštine da se pridržavaju preporučenih mera zaštite, da se blagovremeno, tj. što pre vakcinišu vakcinom protiv covid 19 infekcije, kao i vakcinom protiv gripa“, dodaje dr Mirjana Valan.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here